Meer dan 63.000 rijksmonumenten


O.L.V. van Lourdes School in Westbeemster

Kerkelijk Gebouw

Jisperweg 52
1464NG Westbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1910
Architect: Simon Bernardus van Sante


Beschrijving van O.L.V. van Lourdes School

Omschrijving Op L-vormig grondplan opgetrokken KLOOSTER met SCHOOL, waarvan de korte poot van de L het voormalige klooster bevat en de lange poot de school. Het bouwvolume bevat twee bouwlagen onder samengestelde kap met rode tuiles du Nord. Boven het klooster - met voormalige kapel op de verdieping - bevindt zich een dakruiter met houten klokkestoel. De dakruiter heeft een achthoekige spits met lei in Maasdekking. Het muurwerk met uitgemetselde plint is gepleisterd. Gepleisterd is ook de zich voornamelijk aan de voorzijde bevindende cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. Ontlastingsbogen en strekken zijn in rode verblendsteen. Het klooster heeft een polygonaal uitgebouwde voorzijde. Het muurwerk bevat paneeldeuren met bovenlicht aan voor-en achterzijde en aan alle zijden onregelmatig geplaatste schuifvensters en smalle gekoppelde verticale ramen. Het kapelgedeelte op de verdieping heeft lisenen met terugliggende muurvlakken waarin zich samengestelde spitsboogvensters bevinden. De samengestelde vensters bestaan uit drie smalle verticale ramen, gescheiden door halfsteens muurdammen en gevuld met glas-in-loodramen. Alle venster hebben gepleisterde lekdorpels. De kapel heeft aan de voorzijde (O) een tegeltableau met floraal motief. Het interieur van het klooster is nog in grote delen oorspronkelijk. De school heeft aan de voorzijde (O) voornamelijk smalle verticale en ten dele gekoppelde vensters. De voorzijde heeft bij de derde travee (links) een smalle, risalerende partij, opgetrokken over beide bouwlagen en de kapverdieping, voorzien van een puntgevel met schouderstukken en bekroning met Latijns kruis. Het linker risaliet heeft boven een drie treden tellende stoep de hoofdingang, bestaande uit een beglaasde dubbele paneeldeur met getoogd bovenlicht met kleinde roedenverdeling, op de verdieping vier smalle verticale vensters en op de kapverdieping een rond venster met kleinde roedenverdeling. Boven de ingang een tegeltableau. Aan weerszijden van het linker risaliet elk een dakkapel met lessenaarsdak en piron. De kapellen hebben elk twee meerruits draairamen. De voorzijde heeft rechts nabij de hoek (N) een tweede risalerende partij over beide bouwlagen en de kapverdieping. Het rechter risaliet heeft een paviljoensdak met overstek. Beide risaliet-toppen zijn voorzien van blokvormige tegelmozaïken. Aan de twaalf vensterassen tellende achtergevel van de school (W) grenzen de voormalige leslokalen. De drie noordelijke assen bevinden zich in een risalerend gedeelte. De teruggerooide rechter travee (N) bevat rondom schuifvensters met zesruits bovenlichten. De linkerzijde (Z) van de school sluit aan op het klooster. Waardering Ensemble van voormalige, in overgangs-architectuur uitgevoerde klooster en school, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het O.L.V. van Lourdes-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511339
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van O.L.V. van Lourdes School in Westbeemster

O.L.V. van Lourdesschool

Jisperweg 52
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving ToegangsBRUG naar het O.L.V.-complex, uitgevoerd in gewapend beton met tongewelf in het midden en aan elke zijde zeven vertica..

Johannes de Doper

Jisperweg 55
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rooms-katholieke KERK, gewijd aan Johannes de Doper en gebouwd in 1878-1879 naar ontwerp van H. Bijvoets in Neo-gotische trant. ..

Pastorie

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding PASTORIE, gebouwd rond 1880, waarschijnlijk naar ontwerp van H. Bijvoets. De pastorie is door middel van een eenlaags-tusseneind ..

Prieel

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding PRIEEL, daterend uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in de voortuin van de pastorie. Het prieel is gesitueerd vóór de aansl..

IJzeren tuinhek

Jisperweg 56
Westbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding HEKWERK rond de voortuin en deels rond de pastorie van het religieuze complex Johannes de Doper te Westbeemster, daterend van oms..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)