Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerhem: stolpschuur in Middenbeemster

Boerderij

Middenweg 185
1462HJ Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Westerhem: stolpschuur

Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd STOLPSCHUUR van het Noordhollandse type onder schilddak met zwarte Hollandse pan en vierkante schoorsteen in het voorste dakschild. De inwendige houten draagconstructie is een vierkant met dekbalkgebinten zonder overstek. Aan de voorzijde (O) van het vierkant bevindt zich een knechtenkamer, aan de linkerzijde (Z) de dars en aan de achter - en rechterzijde van het vierkant de stal. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen en het wordt rondom afgesloten met een gladde houten goot op smeedijzeren gootbeugels. De goot is aan de voorzijde hoger en is daar als kroonlijst behandeld. De voorzijde (O) heeft links de darsdeur, uitgevoerd als dubbele paneeldeur met arcademotief en rechts daarvan twee zesruitsschuifvensters (knechtenkamer) en een opgeklampte deur met bovenlicht. De rechterzijde (N) heeft drie kleine vierkante vierruits vensters en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht ten behoeve van de lange regel. De linkerzijde heeft vier getoogde ijzeren stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht ten behoeve van de dars. De achterzijde heeft links (N) een opgeklampte deur met bovenlicht en daarnaast drie kleine vierkante vierruits vensters ten behoeve van de korte regel. Lange en korte regel zijn evenals dars, tas en knechtenkamer nog in geheel oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Waardering De uit 1877 daterende - in streek-eigen trant uitgevoerde stolpschuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande Noordhollandse schuur bij een vrijstaand woonhuis als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Westerhem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511336
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerhem: stolpschuur in Middenbeemster

Westerhem: boerderij

Middenweg 185
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Ten dele onderkelderd WOONHUIS van de boerderij "Westerhem", gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaande uit één bouwlaag ..

Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters, eerste helft 19e eeuw. Gemetselde gebosseerde hekpijlers met natuurstene..

Woonhuis

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rond 1880 in ambachtelijke-traditionele eclectische trant gebouwd WOONHUIS met bijbehorend TOEGANGSHEK - thans (1995) in gebruik ..

Voormalige pastorie

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde VILLA - voormalige pastorie - bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met de noklijn ev..

Koetshuis

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS van één bouwlaag onder overstekend zadeldak met zwarte geglazuurde Hollandse pan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerhem: stolpschuur in Middenbeemster

Foto's (1)