Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Westerhem: boerderij in Middenbeemster

Woonhuis

Middenweg 185
1462HJ Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Westerhem: boerderij

Omschrijving Ten dele onderkelderd WOONHUIS van de boerderij "Westerhem", gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaande uit één bouwlaag onder schilddak met zwarte Hollandse pan. De beide nokpunten zijn voorzien van een gemetselde en met natuursteen gedecoreerde schoorsteen met schoorsteenkap. Het muurwerk heeft een gecementeerde plint en is daarboven opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde decoratie. Deze decoratie bestaat uit een geblokte hoeklisenen bij de voorgevel en de centrale dakkapel, alsmede uit 'wenkbrauwen' met florale middenornamenten boven de getoogde H-vensters en het bovenlicht van de centrale deur. De achtergevel heeft geen decoratie. Het woonhuis heeft een omgaand houten hoofdgestel met gedecoreerd fries. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen. De middelste as bevat de hoofdingang bestaande uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht, te bereiken via twee hardstenen treden. Daarboven bevindt zich de dakkapel met gekoppeld en getoogd H-venster. De dakkapel heeft een flauw hellend, overstekend en haaks op de hoofdkap gericht zadeldak met zwarte Hollandse pan, gesneden windveren en gladde gootlijsten. De linkerzijgevel (Z) heeft drie schuifvensters, in vorm en decoratie identiek aan die in de voorgevel. De rechterzijgevel (N) heeft drie schuifvensters, waarvan het schuifvenster nabij de voorgevel in vorm en decoratie identiek is aan de schuifvensters in deze voorgevel. Rechts naast genoemd schuifvenster bevindt zich een smalle paneeldeur met ijzeren harnas en rechts van deze deur twee schuifvensters met T-profiel. Afgezien van het T-profiel zijn ook deze vensters in vorm en decoratie identiek aan die in de voorgevel. De merendeels gesloten achtergevel (W) heeft in het midden een uitgebouwde partij waarin zich een ingang bevindt. Het interieur is merendeels in oorspronkelijke staat behouden gebleven en bevat onder meer stucplafonds, schouwen en houtwerk met opgeschilderd houtmotief. Waardering Het uit 1877 daterende, eclectische woonhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend en gaaf bewaard voorbeeld van laat-19de-eeuwse notabelenwoning op het platteland en als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Westerhem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511335
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Westerhem: boerderij in Middenbeemster

Westerhem: stolpschuur

Middenweg 185
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd STOLPSCHUUR van het Noordhollandse type onder schilddak met zwarte Hollandse pan en vie..

Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters, eerste helft 19e eeuw. Gemetselde gebosseerde hekpijlers met natuurstene..

Woonhuis

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rond 1880 in ambachtelijke-traditionele eclectische trant gebouwd WOONHUIS met bijbehorend TOEGANGSHEK - thans (1995) in gebruik ..

Voormalige pastorie

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde VILLA - voormalige pastorie - bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met de noklijn ev..

Koetshuis

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS van één bouwlaag onder overstekend zadeldak met zwarte geglazuurde Hollandse pan ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Westerhem: boerderij in Middenbeemster

Foto's (1)