Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Middenbeemster

Woonhuis

Middenweg 183
1462HJ Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Rond 1880 in ambachtelijke-traditionele eclectische trant gebouwd WOONHUIS met bijbehorend TOEGANGSHEK - thans (1995) in gebruik als pastorie bij de Nederlands Hervormde kerk - en gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg waarvan het door een sloot wordt gescheiden. Het toegangshek staat op een houten brug over de wegsloot. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd WOONHUIS bestaande uit één bouwlaag onder dwars schilddak met zwarte Hollandse pan en gemetselde schoorstenen op de beide nokpunten. Het schilddak heeft een draagconstructie met segmentbogen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde decoratie, gecementeerde plint en wordt afgesloten met een omgaand hoofdgestel. De symmetrische voorgevel (O) wordt door vier lisenen verdeeld in drie traveeën: een hogere middenpartij (één vensteras) met topgevel voorzien van pleisterdecoratie en twee flankerende partijen (elk twee vensterassen) met kroonlijst. De centrale ingangspartij heeft een geprofileerde omlijsting (pleister) met daarboven een gekoppeld en getoogd T-venster. De middenpartij heeft een flauw hellend, overstekend en haaks op de hoofdkap gericht zadeldak met zwarte Hollandse pan en gesneden windveren. De flankerende geveldelen hebben elk twee getoogde T-vensters. De getoogde vensters en deurbovenlicht hebben gedecoreerde wenkbrauwen in pleister. Linker- en rechterzijgevel en symmetrische achtergevel (N; Z; W) hebben gewijzigde deur en vensters op de oorspronkelijke plaatsen in het muurwerk. De achtergevel heeft een eenvoudige dakkapel boven de kroonlijst. Het gedecoreerde ijzeren TOEGANGSHEK bestaat uit een dubbel draaihek met zijvoluten tussen balustervormige pijlers met pijnappelbekroning, verbonden met gedecoreerde brugleuningen an beide zijden van de brug. Deze brugleuningen bestaan eveneens uit pijlers met daartussen stangen. Waardering Het ambachtelijk-traditioneel met eclectische decoraties uitgevoerde woonhuis met toegangshek is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van laat-19de-eeuwse architectuur op het platteland. Het woonhuis heeft ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de 19de-eeuwse bebouwing aan weerszijden van de Middenweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511332
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Middenbeemster

Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters, eerste helft 19e eeuw. Gemetselde gebosseerde hekpijlers met natuurstene..

Voormalige pastorie

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde VILLA - voormalige pastorie - bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met de noklijn ev..

Koetshuis

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS van één bouwlaag onder overstekend zadeldak met zwarte geglazuurde Hollandse pan ..

Ingangspartij op boogbrug

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Uit circa 1880 daterende, bij voormalig pastoriecomplex behorende ingezwenkte INGANGSPARTIJ op boogbrug in rode baksteen met n..

Westerhem: boerderij

Middenweg 185
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Ten dele onderkelderd WOONHUIS van de boerderij "Westerhem", gebouwd op rechthoekig grondplan en bestaande uit één bouwlaag ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Middenbeemster

Foto's (1)