Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie in Middenbeemster

Kerkelijk Gebouw

Middenweg 181
1462HJ Middenbeemster (gemeente Beemster)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Voormalige pastorie

Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde VILLA - voormalige pastorie - bestaande uit twee bouwlagen onder schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Het schilddak heeft zwarte Hollandse pannen, de twee nokpunten hebben in oorsprong vierkante schoorstenen. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde decoratie, met name op de voorgevel. De voorgevel heeft een plint in natuursteen, de overige gevels hebben een gecementeerde plint. Behalve op de achtergevel wordt het muurwerk horizontaal geleed door een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingvloer. Het muurwerk wordt afgesloten door een omgaand hoofdgestel. De lekdorpels van de vensters in de voorgevel en de rechterzijgevel zijn in hardsteen. De symmetrische voorgevel (O) telt vijf vensterassen en heeft op de beide hoeken geblokte pilasters. De middelste as wordt geflankeerd door lisenen en heeft op de parterre een dubbele paneeldeur met bovenlicht. Daarboven bevindt zich een balkon op consoles. Dit balkon wordt vanaf de verdieping bereikt via een dubbele deur met glaspanelen en bovenlicht met afgeronde bovenhoeken. Hierboven bevindt zich een geveltop met afgeronde en gedecoreerde bovenzijde. Deze geveltop doorsnijdt het hoofdgestel en bevat een getoogd venster met T-profiel. De gevelvlakken die de middenpartij flankeren hebben elk twee schuifvensters op de parterre en twee schuifvensters op de verdieping. De vensters hebben aan de bovenzijde een afsluiting in de vorm van een korfboog. De gedecoreerde wenkbrauwen hierboven volgen deze korfboog. De rechterzijgevel (N) heeft een middenrisaliet met op de parterre een paneeldeur met bovenlicht en op de verdieping een schuifvenster. Deur en venster worden verticaal verbonden door middel van gepleisterd lijstwerk. De linkerhoek van de gevel heeft een geblokte pilaster. Tussen deze pilaster en de middenrisaliet bevindt zich een schuifvenster dat in vorm en decoratie identiek is aan de vensters in de voorgevel. De linkerzijgevel (Z) en de achtergevel (W) hebben een gewijzigde vensterindeling. Waardering De in eclectische trant uitgevoerde, voormalige pastorie uit circa 1880 is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf bewaard voorbeeld van een laat-19de-eeuwse notabelenwoning en als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het voormalige pastoriecomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie in Middenbeemster

Koetshuis

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd KOETSHUIS van één bouwlaag onder overstekend zadeldak met zwarte geglazuurde Hollandse pan ..

Ingangspartij op boogbrug

Middenweg 181
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Omschrijving Uit circa 1880 daterende, bij voormalig pastoriecomplex behorende ingezwenkte INGANGSPARTIJ op boogbrug in rode baksteen met n..

Middelwijk

Schoolstraat 9
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rond 1880, in sobere eclectische trant, gebouwde VILLA, genaamd "Middelwijck", gesitueerd aan de westzijde van de Middenweg waar..

Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Gemetselde boogbrug met balustrade, voorzien van ijzeren balusters, eerste helft 19e eeuw. Gemetselde gebosseerde hekpijlers met natuurstene..

Woonhuis

Middenweg 183
Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Inleiding Rond 1880 in ambachtelijke-traditionele eclectische trant gebouwd WOONHUIS met bijbehorend TOEGANGSHEK - thans (1995) in gebruik ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige pastorie in Middenbeemster

Foto's (1)