Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Teylingerbosch: hoofdgebouw in Vogelenzang

Kasteel Buitenplaats

Bekslaan 22
2114AR Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Teylingerbosch: hoofdgebouw

Omschrijving HOOFDGEBOUW TEYLINGERBOSCH. Ten noordoosten van het Huis te Vogelenzang, gelegen op een omgracht vierkant terrein een blokvormig witgepleisterd woonhuis in neoclassicistische stijl uit 1867 (zie gedenksteen). Gebouwd op L-vormige grondslag bestaande uit twee bouwlagen onder een vlak, met pannen gedekt schilddak. Rechts een rechthoekige aanbouw van latere datum bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak. Thans is gebruik als kantoorruimte. De symmetrische vijf travee├źn brede voorgevel (straatzijde) heeft aan weerszijden een verdiepingloze prieelvormige uitbouw. Invulling van de gevel met omlijste schuifvensters. Op de verdieping openen twee glazen deuren op een balkon gedragen door vier consoles. In het dakschild een dakkapel. Achterzijde vooruitspringend deel van drie travee├źn, dat op de begane grond open is uitgevoerd in de vorm van een zuilenportiek. Deze bestaat uit vier geprofileerde vierkante pijlers en een gestuct plafond van drie cassettes met centraal een ornament. Links de toegangsdeur. Invulling van de gevel met omlijste schuifvensters. Waardering HOOFDGEBOUW TEYLINGERBOSCH van algemeen belang: - vanwege de 19de-eeuwse architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl; - vanwege de historische relatie met de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511316
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Teylingerbosch: hoofdgebouw in Vogelenzang

Huis te Vogelenzang: Duiker

Bekslaan 22
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving DUIKER. Bij de moestuin gelegen 19de-eeuwse bakstenen duiker onder een natuurstenen afdekplaat. Voor de duiker in het water e..

Teylingerbosch: bijgebouw

Bekslaan 20
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving BIJGEBOUW TEYLINGERBOSCH. Ter zijde van Teylingerbosch een 17de-eeuws witgepleisterd dwarshuis oorspronkelijk een paardenstal..

Huis te Vogelenzang: Tuinmuur

Vogelenzangseduinweg 3
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving TUINMUUR. Aan de oost- en noordzijde van de rechthoekige moestuin van Teylingerbosch een 18de-eeuwse rode bakstenen tuinmuur ..

Huis te Vogelenzang: Dienstwoning

Bekslaan 16
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving DIENSTWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een 19de-eeuwse dubbele dienstwoning gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrok..

Huis te Vogelenzang: Stalgebouw

Bekslaan 16A
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving STALGEBOUW. Ten noorden van het hoofdgebouw een stal uit 1852 (zie gedenksteen) gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrokken..

Kaart & Routeplanner

Route naar Teylingerbosch: hoofdgebouw in Vogelenzang

Foto's (4)