Huis te Vogelenzang: Stalgebouw in Vogelenzang

Bekslaan 16 A
2114AR Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)

Beschrijving van Huis te Vogelenzang: Stalgebouw

Omschrijving STALGEBOUW. Ten noorden van het hoofdgebouw een stal uit 1852 (zie gedenksteen) gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen met hardstenen plint overkapt met een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de voorgevel een dubbele houten inrijddeur, een houten deur met bovenlicht naar de paardenstal en drie stalvensters met spaakroeden. In de top een houten hooiluik geflankeerd door twee ronde vensters. In de zijgevels stalvensters met spaakroeden en onder de dakgoot rechthoekige luchtroosters (rechts). Redelijk gaaf bewaarde authentieke onderdelen in het interieur, zoals de paardenstal en tuigkamer met houten plafond. Waardering STALGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het ex-, en interieur; - vanwege de markante ligging aan de waterpartij binnen de historische tuin- en parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)