Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Vogelenzang: Dienstwoning in Vogelenzang

Woonhuis

Bekslaan 16
2114AR Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Huis te Vogelenzang: Dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING. Ten noorden van het hoofdgebouw een 19de-eeuwse dubbele dienstwoning gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen met hardstenen plint. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. In 1952 zijn de twee woningen tot één verbouwd. De gevels kennen een symmetrische indeling. De voorgevel wordt gevormd door zeven traveeën voorzien van zesruits schuifvensters. De middelste travee (begane grond en verdieping) en de buitenste traveeën (begane grond) zijn blind uitgevoerd. In de dakgevel twee omlijste dakkapellen. Tegen de rechter zijgevel een aanbouw met de toegangsdeur. Waardering DIENSTGEBOUW van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur; - als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511311
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Vogelenzang: Dienstwoning in Vogelenzang

Huis te Vogelenzang: Stalgebouw

Bekslaan 16A
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving STALGEBOUW. Ten noorden van het hoofdgebouw een stal uit 1852 (zie gedenksteen) gebouwd op rechthoekige grondslag opgetrokken..

Huis te Vogelenzang: hoofdonderdeel

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis te Vogelenzang). Blokvormig zeventiende-eeuws pand, dat in de tweede helft van de 18de eeuw in classicistis..

Huis te Vogelenzang: historische tuin- en parkaanleg

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Vogelenzang. Deels in structuur en deels in detail gaaf..

Huis te Vogelenzang: zonnewijzer

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving ZONNEWIJZER. In de rozentuin staat een zonnewijzer uit ca.1750 op een hoge gedecoreerde zandstenen sokkel in Lodewijk XIV-sti..

Huis te Vogelenzang: tuinornamenten

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving TUINORNAMENTEN. In de rozentuin staan twee zandstenen tuinornamenten uit het midden van de 18de eeuw gevormd door een bolvorm..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Vogelenzang: Dienstwoning in Vogelenzang