Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Reeuwijk

Overig

Dorpsweg 22
2811KH Reeuwijk (gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Omschrijving Het uit 1933 daterende HEILIG HARTBEELD staat vóór de pastorie van de HH Petrus en Pauluskerk op een sokkel van geruwd beton, die in zakelijk expressionisme is opgebouwd uit een groot rechthoekig blok met kleine blokken op de hoeken. Op het grote blok een identieke compositie op een iets kleinere schaal. In de sokkel is de volgende inscriptie aangebracht: "Allerheiligste hart van Jezus, Bescherm ons huisgezin". Het in symbolistische trant gestileerde beeld van zandsteen stelt Jezus Christus voordie met zijn armen wijd een zegenend gebaar maakt. Waardering Het Heilig Hartbeeld is cultuurhistorisch van algemeen belang als uitdrukking van het rijke Rooms-katholieke leven tijdens de bouwtijd. In stedebouwkundig opzicht is het beeld van algemeen belang vanwege de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp en de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het kerkcomplex. Het beeld is gaaf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511309
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Reeuwijk-Dorp, Heilig Hartbeeld.JPG
Jaar 1933
Locatie Dorpsweg 22, Reeuwijk-Dorp
Monumentnummer 511309
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in het Nederlandse Reeuwijk-Dorp, in de provincie Zuid-Holland.

Achtergrond

Het zandstenen Heilig Hartbeeld werd in 1933 geplaatst bij de RK-kerk H.H. Petrus en Paulus. Het was een geschenk van 'wonderdokter' Leen van der Werf (1881-1945).[1]

Beschrijving

Het beeld toont een staande Christusfiguur, gekleed als Christus Koning. Hij draagt een kroon en is omhangen met een mantel. Hij houdt zijn beide doorboorde handen zegenend gespreid. Op zijn borst is het vlammende Heilig Hart zichtbaar. Een plaquette op de sokkel vermeldt de tekst:

Aanhalingsteken openen

ALLERHEILIGSTE HART VAN JESUS BESCHERM ONS HUISGEZIN

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het beeldhouwwerk is in 1998 als rijksmonument in het monumentenregister ingeschreven, het "is cultuurhistorisch van algemeen belang als uitdrukking van het rijke Rooms-katholieke leven tijdens de bouwtijd. In stedebouwkundig opzicht is het beeld van algemeen belang vanwege de beeldbepalende situering in Reeuwijk-dorp en de functionele en ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het kerkcomplex."[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Reeuwijk

H.H. Petrus en Paulus

Dorpsweg 22
Reeuwijk (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding Aan Petrus en Paulus gewijde KRUISKERK in neogotische trant naar ontwerp van E.J. Margry uit 1889-90. Margry die zich onderschei..

Pastorie van de Petrus en Pauluskerk

Dorpsweg 22
Reeuwijk (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding De PASTORIE bij de HH Petrus- en Pauluskerk is ontworpen door architect E.J. Margry in de Neo-Gotische bouwstijl. De leien op het..

Jozefschool

Dorpsweg 28
Reeuwijk (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding SCHOOLGEBOUW genaamd Sint Jozefschool, naar een ontwerp van J. Heemskerk, met zowel op de begane grond als op de verdieping een l..

H.H. Petrus en Paulus

Dorpsweg 26
Reeuwijk (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Inleiding In het KLOOSTER naar een ontwerp van J. Heemskerk waren oorspronkelijk op de begane grond de spreekkamer, refters, een kantoorrui..

Boerderij onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en vensters met flauw gebogen kalven. Strekken van afwisselend gele en rode steen

Oud Reeuwijkseweg 29
Reeuwijk (Gemeente Bodegraven Reeuwijk)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en vensters met flauw gebogen kalven. Strekken van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Reeuwijk

Foto's (1)