Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonblok van drie diaconiewoningen onder een kap in Ouderkerk aan de Amstel

Gebouw

Kerkstraat 13
1191JB Ouderkerk aan de Amstel (gemeente Ouder Amstel)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Woonblok van drie diaconiewoningen onder een kap

Inleiding Met invloeden van eclecticsme en ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd WOONBLOK van drie diaconiewoningen onder een kap, gelegen op de oostelijke Amsteloever te Ouderkerk, tussen de Nederlands Hervormde Kerk uit 1773-1775 die al rijksmonument is (monumentnr. 31968) en de laat 19de eeuwse pastorie. In oorsprong waren er naast dit woonblok nog twee andere kleine woonblokken, gerangschikt in een U-vorm rond een put. De woningen dateren uit omstreeks 1880. De pronkgevels van het woningblok zijn gelegen aan de Amstelzijde. De woningen zijn omstreeks 1980 gerenoveerd. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd woonblok met drie woningen van een bouwlaag onder langgerekt mansardedak, gedekt met zwarte kruispannen. De woningen zijn opgetrokken in roodbruine baksteen, de strekken zijn uitgevoerd in roodbruine en gele baksteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van sierankers zichtbaar. De woningen hebben aan de zijde van de Kerkstraat (Z) een repeterend gevelschema van venster, uitbouw en venster. De uitbouw, van een bouwlaag onder een plat dak, bevat daarbij een deur en een venster. De kopgevels (W en O) hebben in de kapverdieping een rechthoekig houten dubbel draaivenster. De gevels worden afgesloten door een dakoverstek met gesneden windveren, nokmakelaar en hoek-makelaars. Aan de zijde van de Amstel (N) is de gevel opgetrokken boven een gecementeerde plint en wordt elke woning geflankeerd door lisenen. De breedte van een woning is vier vensterassen, waarvan er drie een houten T-venster met houten lekdorpel bevatten en één een rechthoekige houten deur met bovenlicht bevat. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst annex dakgoot. Elke woning heeft een dakkapel met houten klauwstukken, frontonbekroning en een dubbel draaivenster. Waardering Het uit omstreeks 1880 daterende woonblok is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven reeks diaconiewoningen en als voorbeeld van eenvoudige woningbouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw met invloeden van eclectische en ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Daarnaast heeft het woningblok ensemblewaarde door de ligging in het beschermde dorpsgezicht Ouderkerk aan de Amstel en de nabijheid van de NH kerk en pastorie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511294
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonblok van drie diaconiewoningen onder een kap in Ouderkerk aan de Amstel

In de tuin van de pastorie theekoepel, van eenvoudige late architectuur, doch van historische waarde

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
In de tuin van de pastorie theekoepel, van eenvoudige late architectuur, doch van historische waarde.

Nederlands Hervormde Kerk: pastorie

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding PASTORIE, behorend bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. De pastorie werd gebouwd omstreeks 1880 in eclect..

Nederlands Hervormde Kerk: toegangspartij met hek

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding TOEGANGSPARTIJ MET HEK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel, daterend ui..

Nederlands Hervormde Kerk: kleine wagenschuur

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Kleine WAGENSCHUUR, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Het ambachtelij..

Nederlands Hervormde Kerk: hekwerk

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Uit omstreeks 1880 daterend HEKWERK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)