Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk: kleine wagenschuur in Ouderkerk aan de Amstel

Gebouw

Kerkstraat 20
1191JC Ouderkerk aan de Amstel (gemeente Ouder Amstel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk: kleine wagenschuur

Inleiding Kleine WAGENSCHUUR, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Het ambachtelijk-traditonele bouwtrant uitgevoerde wagenhuis is gesitueerd aan de noordzijde van de pastorie. Het wagenhuis is anno 1995 in gebruik als schuur. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd wagenhuis, bestaande uit een bouwlaag onder een zadeldak met zwarte kruispannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Kerkstraat. Het wagenhuis is opgetrokken in verticale houten delen boven een bakstenen plint. De constructie bestaat uit rechthoekige houten geschoorde spanten. De voorgevel (O) heeft een dubbele opgeklampte deur met smeedijzeren hangwerk. Het verticale beschot van de topgevel heeft een gesneden onderkant. In de nok is een klein ruitvormig houten venster aangebracht. De kopgevel wordt afgesloten door een dakoverstek met windveren. De linkerzijgevel (Z) heeft twee deuren, waarvan er een een originele opgeklampte is. Voorts bevat de gevel twee hooggeplaatste houten vensters met keperboogvormige beƫindiging. De achtergevel (W) heeft een zelfde opbouw als de voorgevel. De achtergevel is echter blind op een klein ruitvormig venster in de nok na. De rechterzijgevel (N) is blind. Waardering Het wagenhuis is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel en als voorbeeld van een uit de late 19de eeuw daterend houten wagenhuis in ambachtelijk-traditionele bouwtrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511292
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk: kleine wagenschuur in Ouderkerk aan de Amstel

In de tuin van de pastorie theekoepel, van eenvoudige late architectuur, doch van historische waarde

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
In de tuin van de pastorie theekoepel, van eenvoudige late architectuur, doch van historische waarde.

Nederlands Hervormde Kerk: pastorie

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding PASTORIE, behorend bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. De pastorie werd gebouwd omstreeks 1880 in eclect..

Nederlands Hervormde Kerk: toegangspartij met hek

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding TOEGANGSPARTIJ MET HEK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel, daterend ui..

Nederlands Hervormde Kerk: hekwerk

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Uit omstreeks 1880 daterend HEKWERK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel..

Woonblok van drie diaconiewoningen onder een kap

Kerkstraat 13
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Met invloeden van eclecticsme en ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd WOONBLOK van drie diaconiewoningen onder een kap,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)