Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk: toegangspartij met hek in Ouderkerk aan de Amstel

Overig

Kerkstraat 20
1191JC Ouderkerk aan de Amstel (gemeente Ouder Amstel)
Noord Holland

Bouwjaar: 1880-1890


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk: toegangspartij met hek

Inleiding TOEGANGSPARTIJ MET HEK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De toegangspartij met hek, bestaat uit twee rijk gedetailleerde toegangspijlers, een smeedijzeren toegangshek en een smeedijzeren hekwerk langs de oostzijde van het erf (zijde Kerkstraat). De toegangspijlers zijn opgetrokken in eclectische trant. Omschrijving Toegangspartij met hek, bestaande uit twee rijk gedetailleerde toegangspijlers, een smeedijzeren toegangshek en een smeedijzeren hekwerk. De twee toegangspijlers zijn identiek. Ze zijn opgetrokken in baksteen boven een hardstenen sokkel. Twee natuurstenen speklagen geven de pijlers een geblokt aanzien. De pijlers worden afgesloten door een fries met voluten die een bekroning dragen, bestaande uit een segmentboogvormig fronton met vaas. Het toegangshek heeft twee smeedijzeren opengewerkte pijlers met ornamenten uit flora en fauna. De pijlers zijn verankerd in hardstenen sokkels. Tussen de pijlers en aan weerszijden van de pijlers bevindt zich smeedijzeren spijlenhekwerk met rijke ornamentiek. Het overige hekwerk van de oostelijke erfafscheiding is geplaatst op een bakstenen plint en bestaat uit een geornamenteerd smeedijzeren spijlenhek. Op de zuidoostelijke en noordoostelijke hoek van het erf heeft het hek afgeronde hoeken. Waardering De toegangspartij met hek is van algemeen belang als historisch-funtioneel onderdeel van het pastoriecomplex bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Tevens is het object van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven erfafscheiding uit het vierde kwart van de 19de eeuw met een rijke eclectische vormgeving en heeft het ensemblewaarde in relatie tot de pastorie en de NH kerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511291
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk: toegangspartij met hek in Ouderkerk aan de Amstel

In de tuin van de pastorie theekoepel, van eenvoudige late architectuur, doch van historische waarde

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
In de tuin van de pastorie theekoepel, van eenvoudige late architectuur, doch van historische waarde.

Nederlands Hervormde Kerk: pastorie

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding PASTORIE, behorend bij de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. De pastorie werd gebouwd omstreeks 1880 in eclect..

Nederlands Hervormde Kerk: kleine wagenschuur

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Kleine WAGENSCHUUR, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel. Het ambachtelij..

Nederlands Hervormde Kerk: hekwerk

Kerkstraat 20
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Uit omstreeks 1880 daterend HEKWERK, behorend bij het pastoriecomplex van de Nederlands Hervormde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel..

Woonblok van drie diaconiewoningen onder een kap

Kerkstraat 13
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Inleiding Met invloeden van eclecticsme en ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd WOONBLOK van drie diaconiewoningen onder een kap,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)