Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Erfscheiding met twee lantaarns in Laren

Overig

Brink 31
1251KT Laren
Noord Holland

Bouwjaar: 1924-1925


Beschrijving van Erfscheiding met twee lantaarns

Inleiding ERFSCHEIDING MET TWEE LANTAARNS, behorend bij de basiliek van St. Jan de Doper, de pastorie en het voormalige klooster aan de Brink. De erfscheiding werd opgetrokken in 1924-1925, in een expressionistische bouwtrant vergelijkbaar met die van de kerk en pastorie. De erfscheiding bestaat uit drie lage bakstenen muren: één langs de pastorie (Brink 33), één langs het voorplein van de kerk (Brink 31) en één langs het voormalige klooster en de voormalige meisjesschool (Brink 29 en 27). Op de hoekpartijen van de muur langs het voorplein van de kerk zijn twee lantaarns geplaatst. Omschrijving De erfscheiding bestaat uit drie bakstenen muren ter hoogte van circa 90 cm. De muren van de erfscheiding zijn opgetrokken in gele baksteen in kettingverband, afgewerkt met een diepliggende platte voeg. De muren worden afgesloten door een ezelsrug, op de afgeronde hoeken door een platte rug. De kerk is bereikbaar via een oprit aan weerszijden van het voorplein. Deze opritten zijn afsluitbaar door middel van een laag smeedijzeren hek. Een derde smeedijzeren hek is aangebracht bij de voortuin van pastorie: een klein tuinhek. De erfscheiding langs het voorplein van de kerk heeft accenten op de afgeronde hoeken. Aan de kerkzijde is aan beide uiteinden van de erfscheiding een vierkante pijler geplaatst met daarop een koperen lantaarn met aan alle zijden gele glas-in-loodruitjes. De lantaarns worden afgesloten door een koperen tentdakje met kruis erop. Tussen de lantaarns en de afgeronde hoeken bevindt zich een bloembak in de erfscheiding. Waardering De erfscheiding met twee lantaarns is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een uit het Interbellum daterende erfscheiding met twee lantaarns, opgetrokken in expressionistische bouwtrant. Daarnaast heeft de erfscheiding ensemblewaarde, als visuele schakel tussen de pastorie (Brink 33), de St. Jansbasiliek (Brink 31), het voormalige klooster (Brink 29) en de voormalige meisjesschool (Brink 27) aan de oostzijde van de Brink. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511270
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Erfscheiding met twee lantaarns in Laren

St. Jansbasiliek

Brink 31
Laren
Inleiding KRUISBASILIEK, gewijd aan St. Jan de Doper, gebouwd in 1924-1925 naar ontwerp van architect Wolter te Riele Gzn. uit Utrecht. De ..

Pastorie

Brink 33
Laren
Inleiding PASTORIE, behorend bij de basiliek St. Jan de Doper. De pastorie werd gebouwd in omstreeks 1924 naar ontwerp van architect H.F. S..

De Warrekam

Brink 29
Laren
Inleiding Voormalig KLOOSTER van de orde van de Dominicanessen, gebouwd in 1881 in neo-renaissancistische bouwtrant. Sinds omstreeks 1968 i..

Bakstenen muur met enkele gedenkstenen

Brink 29
Laren
Inleiding Bakstenen MUUR met enkele gedenkstenen, gebouwd omstreeks 1925, gesitueerd tussen het voormalige klooster aan de Brink (nr. 29) e..

Meisjesschool

Brink 27
Laren
Inleiding Vrijstaand voormalig SCHOOLGEBOUW, daterend uit omstreeks 1900, opgetrokken in een eclectische bouwtrant met voornamelijk neo-got..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)