Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Larenberg: Dienstwoning in Laren

Woonhuis

Naarderstraat 80
1251BH Laren
Noord Holland

Bouwjaar: 1897


Beschrijving van Larenberg: Dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING. Enkele honderden meters verder, heuvelafwaarts richting Laren, staat een zeer ondiepe dienstwoning van een bouwlaag. Het zadeldak, evenwijdig aan de Naarderstraat, is gedekt met gesmoorde tuile-de-nord-pannen tussen de trapgevels met hardstenen dakplaten. De zuidwestzijde (de frontzijde) is voorzien van een hardstenen console overkragende eindtrap. De gepleisterde gevels hebben een zwartgeschilderde plint, horizontale bakstenen banden en ontlastingsbogen, zoals het koetshuis. In de straatgevel is de ingang met bovenlicht, geflankeerd door twee vensters met roedenverdeling. De geaccentueerde, naar Laren gerichte, zuidwestgevel heeft op de begane grond een getoogd venster met kalf en roedenverdeling. De getrapgevelde topgevel kraagt over op hardstenen consoles en is voorzien van een 'Dortse' geveltop. Aan de achterzijde staat een rond 1976 vernieuwde aanbouw onder lessenaarsdak. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de buitenplaats Larenberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511266
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Larenberg: Dienstwoning in Laren

Larenberg: Moestuinmuur

Naarderstraat 82
Laren
Omschrijving MOESTUINMUUR. De moestuin wordt aan de zuidzijde begrensd door een bakstenen steensmuur, gedekt door een ezelsrug rustend op ee..

Larenberg: Verwarmde kas

Naarderstraat 82
Laren
Omschrijving VERWARMDE KAS. In de moestuin ligt een complex van kassen, bestaande uit een hoger deel, de druivenkas, en een aan de korte zi..

Larenberg: Schuur

Naarderstraat 82
Laren
Omschrijving SCHUUR. In de hoek van de moestuin staat een enigszins ruïneuze wit geschilderde bakstenen schuur, een voormalige paardenstal ..

Larenberg: hoofdgebouw

Naarderstraat 82
Laren
Omschrijving HOOFDGEBOUW. Een gepleisterd en geschilderd blokvormig landhuis, in 1834 gebouwd in neo-classicistische stijl, omstreeks 1875 ..

Larenberg: historische tuin- en parkaanleg

Naarderstraat 82
Laren
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het huis Larenberg wordt omringd door een park in landschapsstijl, dat dateert uit het midden ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Larenberg: Dienstwoning in Laren