Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek, behorend bij het watertorencomplex te laren in Laren

Overig

Rijksweg-West 25
1251CJ Laren
Noord Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van Toegangshek, behorend bij het watertorencomplex te laren

Inleiding TOEGANGSHEK, behorend bij het watertorencomplex te Laren. De entreepartij is gelegen bij de ingang van het erf aan de Rijksweg-west en is opgetrokken in dezelfde materialen en expressionistische stijl als de overige onderdelen van het complex. Omschrijving Toegangshek, bestaande uit twee in gesinterde baksteen opgetrokken pijlers aan weerszijden van de toegangsweg tot het complex. De linkerpijler, de zuidelijke, is opgetrokken op rechthoekig grondplan met oost-westgerichte lengte-as. De pijler wordt afgesloten door een rollaag. De pijler heeft aan de noord- en zuidzijde een kniehoge uitstulping. Aan de noordzijde is boven ooghoogte een driezijdige, koperen kap (voor een lantaarn) aangebracht. De rechter-, noordelijke pijler is opgetrokken op rechthoekig grondplan, maar is veel lager dan de linker. Deze rechterpijler heeft een rechte zuidzijde, een rechte oost- en westzijde en een schuine noordzijde. De pijler wordt afgesloten door een halfronde beƫindiging. De zuidzijde heeft een kniehoge uitstulping. Op de afgeronde top zijn drie smeedijzeren letters "P W N" bevestigd. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511256
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek, behorend bij het watertorencomplex te laren in Laren

Toegangshek met zes pilonen, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding TOEGANGSHEK MET ZES PILONEN, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionist..

Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning

Rijksweg-West 29
Laren
Inleiding OVERDEKTE GANG, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren. De gang vebindt de watertoren (huisnr. 27) met de ten noo..

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding STALLING/opslagruimte, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische ..

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding GARAGE, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant. Oms..

woonhuis

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek, behorend bij het watertorencomplex te laren in Laren