Meer dan 63.000 rijksmonumenten


gebouw in Laren

Gebouw

Rijksweg-West 27
1251CJ Laren
Noord Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van gebouw

Inleiding STALLING/opslagruimte, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant. Omschrijving Aan de magazijnruimte van de watertoren ontspringt op de uiterste zuidelijke hoek een forse, gesloten muur die naar het zuidwesten is doorgetrokken en met een halfcirkelvormige bocht de grote opslagruimte omgrenst. Vervolgens buigt de muur terug naar het noordoosten. De muur is opgetrokken in dezelfde baksteen als de watertoren. Bij de halve cirkel wordt de opslagruimte gedeeltelijk overdekt door een betonplaat, die op twee plaatsen wordt ondersteund door een stalen zuil. In de halfcirkelvormige muur is vlak onder de dakrand een reeks met acht lintvensters zichtbaar, waarbij elk venster zes naast elkaar geplaatste ruitjes bevat. Aan de buitenzijde wordt de halve cirkelvorm bovenlangs afgesloten door een rechte overstekende daklijst. Waardering De stalling/opslagruimte is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511254
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van gebouw in Laren

Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning

Rijksweg-West 29
Laren
Inleiding OVERDEKTE GANG, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren. De gang vebindt de watertoren (huisnr. 27) met de ten noo..

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding GARAGE, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant. Oms..

woonhuis

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant..

Toegangshek met zes pilonen, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding TOEGANGSHEK MET ZES PILONEN, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionist..

Toegangshek, behorend bij het watertorencomplex te laren

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding TOEGANGSHEK, behorend bij het watertorencomplex te Laren. De entreepartij is gelegen bij de ingang van het erf aan de Rijksweg-we..

Kaart & Routeplanner

Route naar gebouw in Laren