Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Toegangshek met zes pilonen, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant in Laren

Rijksweg-West 25
1251CJ Laren

Bouwjaar: 1933

Beschrijving van Toegangshek met zes pilonen, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant

Inleiding TOEGANGSHEK MET ZES PILONEN, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant. De dienstwoning aan de noord-oostzijde van de watertoren is visueel met de watertoren verbonden door een reeks van zes pilonen, tussen welke de ingangshekken naar de opslagplaats zijn geplaatst. Omschrijving Reeks van zes bakstenen pilonen, waartussen ijzeren draaihekken zijn gehangen. De zes pilonen zijn geplaatst op een noordoost-zuidwestgerichte as. De vier middelste pilonen zijn vrijstaand, de meest noordoostelijke is geïntegreerd in de zuidwestgevel van de dienstwoning (huisnr. 25), de meest zuidoostelijke piloon is geïntegreerd in de noordoostgevel van de garage van de watertoren. De pilonen zijn opgetrokken op rechthoekig grondplan met een noordwest-zuidoostgerichte lengte-as en worden horizontaal afgesloten door een rollaag. De hekken zijn bevestigd aan het muurwerk van de lange zijden van de pilonen. De hekken zijn ijzeren draaihekken, met een gesloten stalen stootplaat in de onderste delen en spijlen in de bovenste delen. Waardering Het toegangshek zes pilonen is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)