Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning in Laren

Nijverheid Industrie

Rijksweg-West 29
1251CJ Laren
Noord Holland

Bouwjaar: 1931-1933


Beschrijving van Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning

Inleiding OVERDEKTE GANG, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren. De gang vebindt de watertoren (huisnr. 27) met de ten noordwesten gelegen kantoren (huisnr. 29) met dienstwoning (huisnr. 31). Aan de zuidwestelijke muur is in de jaren '70 van de 20ste eeuw een lage uitbouw geplaatst ten behoeve van een kantoor/kantineruimte. N.B. De aanbouw aan de zuidwestzijde valt niet onder de bescherming. Omschrijving Overdekte, in oorsprong open, gang op rechthoekige plattegrond onder een flauwhellend zadeldak met rode leipannen. Gang en noklijn zijn zuidoost-noordwestgericht. In het zuidoosten geeft de gang aansluiting op de watertoren, in het noordwesten op de kantoren met dienstwoning. De muren van de gang zijn opgetrokken in dezelfde baksteen als de watertoren. Onder de dakrand bevindt zich een laag - in oorsprong geheel open - lintvenster dat op enkele plaatsen wordt onderbroken door een kleine bakstenen muurdam die het zadeldak ondersteunt. De zuidwestelijke muur van de gang wordt aan het oog onttrokken door de, niet beschermde, aanbouw. Waardering De overdekte gang is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex Laren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511250
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Laren
Laren Watertoren 8454.JPG
Plaats Laren
Bouwjaar 1931-1933
Hoogte 35,65 m
Inhoud 500 + 500 m³
Architect(en) Wouter Hamdorff
Laren Watertoren 8452.JPG

De watertoren in Laren is in opdracht van Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland ontworpen door architect Wouter Hamdorff en is gebouwd in 1931-1933[1]. Volgens de bouwopdracht was het de bedoeling dat de watertoren tevens dienst zou gaan doen als uitzichttoren.

De toren is gevestigd aan de Rijksweg West en is gemaakt van betonen en bekleed met mondklinkers. De watertoren heeft een hoogte van 35,65 meter en twee waterreservoirs van elk 500 m³.

De opdracht aan architect Hamdorff was dat de vorm in het landelijke gebied moest passen en omdat de toren hoog moest worden was dat niet gemakkelijk. Toen het werk was voltooid werd het door de opdrachtgever en door vakgenoten zeer positief gewaardeerd.

In 1938 werd de toren ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de schoonheidscommissie van Laren bekroond in de categorie utiliteitsbouw. De gedenksteen aan de voet van de toren herinnert hieraan.

De toren heeft de status rijksmonument.

Externe links

Referenties


Monumenten in de buurt van Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning in Laren

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding STALLING/opslagruimte, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische ..

gebouw

Rijksweg-West 27
Laren
Inleiding GARAGE, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant. Oms..

woonhuis

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding DIENSTWONING, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant..

Toegangshek met zes pilonen, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding TOEGANGSHEK MET ZES PILONEN, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionist..

Toegangshek, behorend bij het watertorencomplex te laren

Rijksweg-West 25
Laren
Inleiding TOEGANGSHEK, behorend bij het watertorencomplex te Laren. De entreepartij is gelegen bij de ingang van het erf aan de Rijksweg-we..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren: Overdekte gang naar kantoren en dienstwoning in Laren