Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Vogelenzang: tuinmuur met schuurtje en broeikas in Vogelenzang

Tuin Park Landgoed

Bekslaan 14
2114AR Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw 1700 18e eeuw


Beschrijving van Huis te Vogelenzang: tuinmuur met schuurtje en broeikas

Omschrijving TUINMUUR MET SCHUURTJE EN BROEIKAS. Rondom de rechthoekige moestuin aan de noordwest- en noordoostzijde een 18de-eeuwse tuinmuur van rode handgevormde baksteen. Op de kaart van Engelman (1794) is de zuidwestmuur als slangenmuur getekend, deze is thans niet meer aanwezig. De tuinmuur is voorzien van een tandlijst en rollaag van latere datum en wordt geleed door pijlers aan de binnenzijde en steunberen aan de buitenzijde. In de muur een getoogd poortje met houten deur. In de noordwestmuur is een uitgebouwd (buitenzijde) opslagschuurtje onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt lessenaarsdak. Aan de voorzijde (tuinmuur) een houten toegangsdeur met hardstenen dorpel en een meerruitsvenster. In de noordhoek staat een tegen de tuinmuur aangebouwde broeikas uit 1820 (zie gedenksteen). De kas is op rechthoekig grondslag gebouwd onder een glazen lessenaarsdak gevat in een ijzeren frame. Oorspronkelijk met stookplaats, rookkanaal en schoorsteen, thans is alleen de gemetselde broeibak (met rookkanaal) in het interieur aanwezig. Tegen de buitenzijde van de muur staan verschillende houten en bakstenen aanbouwen, waaronder een rookhok en een houtopslagplaats. Al deze aanbouwen zijn in vervallen staat. Waardering TUINMUUR MET SCHUURTJE EN BROEIKAS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving; - vanwege de hoge ensemblewaarde van het complex; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511233
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Vogelenzang: tuinmuur met schuurtje en broeikas in Vogelenzang

Huis te Vogelenzang: hoofdonderdeel

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis te Vogelenzang). Blokvormig zeventiende-eeuws pand, dat in de tweede helft van de 18de eeuw in classicistis..

Huis te Vogelenzang: historische tuin- en parkaanleg

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Vogelenzang. Deels in structuur en deels in detail gaaf..

Huis te Vogelenzang: zonnewijzer

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving ZONNEWIJZER. In de rozentuin staat een zonnewijzer uit ca.1750 op een hoge gedecoreerde zandstenen sokkel in Lodewijk XIV-sti..

Huis te Vogelenzang: tuinornamenten

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving TUINORNAMENTEN. In de rozentuin staan twee zandstenen tuinornamenten uit het midden van de 18de eeuw gevormd door een bolvorm..

Huis te Vogelenzang: druivenkas

Bekslaan 14
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving DRUIVENKAS. Tegen de tuinmuur aangebouwde 19de-eeuwse druivenkas. Opgetrokken op een rechthoekig bakstenen fundament met ezel..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis te Vogelenzang: tuinmuur met schuurtje en broeikas in Vogelenzang

Foto's (3)