Kasteel Warmond: koetshuis in Warmond

Burgemeester Ketelaarstraat 27
2361AA Warmond (gemeente Teylingen)

Bouwjaar: laatst kwart van de 18e eeuw

Beschrijving van Kasteel Warmond: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS. In de parkaanleg gelegen driebeukig koetshuis van rode baksteen gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met grijze Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. Het pand dateert uit de laatste kwart van de achttiende eeuw en is nu in gebruik als woning. Aan de zuidzijde bevinden zich vijf meerruitsvensters en een uitbouw in classicistische stijl. De noordzijde heeft een regelmatige verdeling van acht travee├źn breed, waarvan de tweede en de zevende deuren zijn en de rest vensters. In het midden is een dakkapel met een katrol. Het koetshuis vertoont veel bouwsporen en er zijn verschillende soorten baksteen gebruikt. Het is bekend dat het in 1910 is verkleind. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)