Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Warmond: oranjerie in Warmond

Tuin Park Landgoed

Burgemeester Ketelaarstraat 33
2361AA Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1830


Beschrijving van Kasteel Warmond: oranjerie

Omschrijving ORANJERIE. In de parkaanleg gelegen rode bakstenen oranjerie (oorspronkelijk gepleisterd), gebouwd op L-vormige grondslag overkapt door een wolfdak met rood geglazuurde Hollandse dakpannen. In de kopgevel de dubbele glazen toegangsdeur met een halfrond bovenlicht en een kruisraam met roeden daarboven. De zuidgevel wordt gevormd door een aaneengesloten rij ramen zonder muurwerk daartussen. De overkragende dakrand zorgt ervoor dat de lichtinval getemperd wordt. In de noordgevel zitten drie rondboogramen met gotisch aandoende roeden verdeling. De bovendorpel en sluitsteen zijn gedecoreerd met een bloemmotief. Rechtsonder in de gevel is een steen gemetseld met het jaartal 1830, uit aantekeningen blijkt dat deze eerste steen door Adolphine van Wijck gelegd is. In 1910 is de oranjerie uitgebreid met een achterbouw van sintelsteen, in gebruik als schuur en opslagplaats. Bouwsporen wijzen erop dat toen ook de linker zijmuur opnieuw opgetrokken is. Het geheel is uitgevoerd in de Engelse cottage stijl, die aan het begin van de twintigste eeuw in zwang was. De gemetselde schoorsteen aan de zijkant is pas tijdens restauratiewerkzaamheden in 1960 gebouwd. Toen is ook het verwarmingssysteem met buizen verdwenen. De (hout)stookplaats in de linker buitenmuur is nog aanwezig. Eveneens bij de restauratie is de verdiepte, plavuizen vloer opgehoogd en betegeld met grijze stoeptegels. Waardering ORANJERIE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving in de Engelse cottage-stijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Warmond: oranjerie in Warmond

Kasteel Warmond: speelzaal

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving SPEELZAAL. In de parkaanleg gelegen speelzaal uit 1910 gebouwd in dezelfde cottage-stijl en met dezelfde bouwmaterialen - gro..

Kasteel Warmond: koetshuis

Burgemeester Ketelaarstraat 27
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving KOETSHUIS. In de parkaanleg gelegen driebeukig koetshuis van rode baksteen gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met gr..

Boerderij

Burgemeester Ketelaarstraat 25
Warmond (Gemeente Teylingen)
Boerderij 17e eeuw, langhuistype, kelder en opkamer.

Kasteel Warmond: hekpijlers

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HEKPIJLERS. Aan beide zijden van de oprit naar het kasteel zes rechthoekige, ongeprofileerde hardstenen pijlers ter afscheidi..

Kasteel Warmond: landhuis

Burgemeester Ketelaarstraat 31
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huys te Warmont). Het in oorsprong zestiende-eeuwse huis werd in 1777 met gebruik van de oude fundamenten en mur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Warmond: oranjerie in Warmond

Foto's (1)