Tjongermolen in Mildam

bij Schoterlandseweg 7 Schoterlandseweg 07 2 bij Schoterlandseweg 7
8440AA Mildam (gemeente Heerenveen)

Bouwjaar: 1869 (oorspr.) 1918 (herbouw) 1983 (herbouw op nieuwe locatie)

Beschrijving van Tjongermolen

Inleiding POLDERMOLEN "De Tjongermolen". Mooi aan de rand van de gekanaliseerde Tjonger gelegen achtkantige monninksmolen, in 1983 verplaatst naar de huidige standplaats. De molen werd gebouwd in 1869 op enige honderden meters afstand van de huidige standplaats. In 1918 door storm omgewaaid, daarna weer herbouwd. Op de huidige standplaats stond voorheen geen molen. Omschrijving Achtkantige houten poldermolen op gemetselde voet met een van staande beschieting voorzien houten achtkant. De kap is voorzien van een gepotdekselde houten bekleding. Houten roeden en bovenas, oudhollands opgehekt. Houten gaande werk en vijzel. De vijzel is gelegen in een houten schroefbak, en maalt via een gemetselde voorwaterloop uit in het Tjongerkanaal. In de stenen voet en achtkant een houten deur. Waardering Verplaatste achtkantige poldermolen van algemeen belang wegens: - ouderdom - cultuurhistorische betekenis - industrieel- archeologische betekenis - markante ligging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)