Jagershuis met stal in Jaarsveld

S L van Alterenlaan 28
3413MJ Jaarsveld (gemeente Lopik)

Beschrijving van Jagershuis met stal

Omschrijving JAGERSHUIS MET STAL. Aan de zuidwestsingel ligt een boerderij, het zogenaamde jagershuis, in oorsprong daterend uit de derde kwart van de 17de eeuw, in de 18de eeuw uitgebreid met een smalle aanbouw aan de noordwestzijde en een uitgebouwde kamer aan de zuidoostzijde en in de 19de eeuw naar het noordoosten toe verlengd, waardoor het huis een boerderijtje werd. Restauratie 1984. Het bakstenen pand met donkere plint is gebouwd op rechthoekige grondslag onder een met riet gedekt zadeldak met wolfseind (noordoostgevel). Vensters onder ontlastingsbogen (korfbogen). Op het erf een negentiende-eeuwse schuur op rechthoekige grondslag opgetrokken uit baksteen onder een met riet gedekt zadeldak. Waardering JAGERSHUIS MET STAL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als functioneel onderdeel van het kasteel; - vanwege de ensemblewaarde; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)