Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Jaarsveld

Kasteel Buitenplaats

S L van Alterenlaan 27
3413MJ Jaarsveld (gemeente Lopik)
Utrecht


Beschrijving van Koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS. Ten noordoosten van het hoofdgebouw bevindt zich een koetshuis annex stal uit 1843, die in 1867 is voorzien van een nieuwe voorgevel. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen pand bestaat uit één bouwlaag onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. De klokgevel aan de voorzijde heeft een houten inrijddeur met segmentvormig bovenlicht met roedenverdeling en daarboven een luik met halfrond bovenlicht eveneens met roedenverdeling. In de top een wijzerplaat en op de nokeinde een windvaan. Aan weerskanten van de inrijddeur hardstenen stootblokken. In de achtergevel een stalvenster en een rozetvormig venster. Twee getoogde deuren en een groot stalvenster in de linker zijgevel en twee stalvensters in de rechter zijgevel. Waardering KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de visuele relatie met het hoofdgebouw; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511209
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Jaarsveld

Huis te Jaarsveld

S L van Alterenlaan 27
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Huis te Jaarsveld). Op het voorterrein iets bezijden de as van het kasteeleiland ligt het blokvormige hoofdgebouw..

Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Huis te Jaarsveld

S L van Alterenlaan 27
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Huis te Jaarsveld. De structuur van de aanleg wordt bepaald doo..

Dam met toegangshek

S L van Alterenlaan 27
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving DAM MET TOEGANGSHEK. Huis te Jaarsveld is toegankelijk middels een dam, die aan weerszijden is opgesloten door steunmuren van..

Hek met ijzeren spijlen

S L van Alterenlaan 27
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Omschrijving HEK. Ter afsluiting van de dwarslaan aan de zuidwestzijde van de aanleg staat een 18de-eeuws ijzeren spijlen hek bestaande u..

Laag huisje met riet gedekt

S L van Alterenlaan 28
Jaarsveld (Gemeente Lopik)
Laag HUISJE met riet gedekt. Kruiskozijnen. Bogen boven de ramen. XVII. Bijzonder aardig.

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Jaarsveld

Foto's (2)