Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middenhoek: Theekoepel in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 72
3631AD Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Middenhoek: Theekoepel

Omschrijving THEEKOEPEL behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. In de parkaanleg staat een theekoepel uit de tweede helft van de 19de eeuw. De op zeshoekige grondslag opgetrokken koepel staat op een gemetselde plint en heeft een houten opbouw onder een met zink bekleed zwenkend tentdak bekroond door een pinakel. De dakrand is voorzien van een zaagrand (deels doorstoken en met accolades en lobben). Rondboogvensters met metalen roedenverdeling. Het plafond in het INTERIEUR is voorzien van een houten rozet. In 1987 is de koepel gerestaureerd en verplaats van de zuidwesthoek van het terrein naar de huidige plek. Waardering THEEKOEPEL van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de decoratieve waarde; - als karakteristiek onderdeel van een buitenplaats aan de Vecht; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511203
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Middenhoek: Theekoepel in Nieuwersluis

Middenhoek: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 72
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Middenhoek. De aanleg bestaat uit een huisplaats aan de Vecht e..

Middenhoek: Identieke toegangshekken huisplaats en de overtuin

Rijksstraatweg 72
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. Aan weerszijden van de Rijksstraatweg, toegan gevend tot de..

Middenhoek: Houten schutting met hekken

Rijksstraatweg 72
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving HOUTEN SCHUTTING MET TWEE TOEGANGSHEKKEN behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. Om de rechthoekige moestuin st..

Middenhoek: Kas met koude bak

Rijksstraatweg 72
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving KAS MET KOUDE BAK behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. In de moestuin staat een 19de-eeuwse kas op een bakst..

Middenhoek: Appelkelder

Rijksstraatweg 72
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving APPELKELDER behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. In de parkaanleg ligt een negentiende-eeuwse (XIVa) baksten..

Kaart & Routeplanner

Route naar Middenhoek: Theekoepel in Nieuwersluis

Foto's (1)