Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koartwâld (Feanstermoune) in Surhuisterveen

Molen

Koartwâld 6
9231HZ Surhuisterveen (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1864 1905 (herst.) 1990-'95 (rest.)


Beschrijving van Koartwâld (Feanstermoune)

Inleiding Achtkante STELLINGMOLEN, blijkens datumsteen aan de westzijde in 1864 gebouwd. In 1906 kreeg de molen zelfzwichting. Kap met staart, stelling en gevlucht werden in 1946 door storm vernield. Restauratie vond plaats in de jaren 1990-1995. In de aangebouwde maalderij staan een houten MAALSTOEL en een ELEVATOR; in het motorhok een staande 1-cilinder tweetakt DIESELMOTOR (Brons, vermoedelijk jaren '20 en naar verluidt afkomstig uit een gemaal te Wagenborgen, Groningen). Omschrijving Korenmolen bestaande uit roodbakstenen achtkante onderbouw, stelling, met riet beklede romp en kap; gevlucht van twee gelast stalen roeden, voorzien van zelfzwichting met oudhollandse borden. Oudhollands opgehekt en zelfzwichtend; (ingekorte) gietijzeren bovenas uit 1889 (gieterij de 'Prins van Oranje' te Den Haag nr 1358 en afkomstig van de in 1964 afgebrande Puurveense molen te Kootwijkerbroek, Gelderland). In de west- en oostzijde zitten dubbele segmentboogvormige deuren; voor het overige negenruitsvensters. INTERIEUR. In de molen vijf zolders: de graanzolder, de maalzolder, de steenzolder met 2 koppels 16der stenen, de luizolder en de kapzolder. Waardering Korenmolen met aangebouwde maalderij waarin een houten maalstoel, elevator en dieselmotor van algemeen belang wegens: - de ouderdom - de cultuurhistorische betekenis - de aanwezigheid van waardevolle interieuronderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511200
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koartwâld (Feanstermûne)
Koartwâld
Koartwâld
Basisgegevens
Plaats Surhuisterveen, Friesland
Bouwjaar 1864
Type stellingmolen
Kenmerken houten achtkante molen, op stenen onderbouw, gedekt met riet
Vlucht 18,70 m
Stellinghoogte 6,20 m
Functie korenmolen
Bestemming  malen van graan
Restauraties  1990-1995
Huidig gebruik  maalvaardig, op vrijwillige basis
Monumentnummer  511200
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De molen vanaf de andere kant
De molen vanaf de andere kant
Portaal  Portaalicoon   Molens

Koartwâld, ook de Feanstermûne (of Feanster Moune) genoemd, is een korenmolen in het Friese dorp Surhuisterveen, dat in de Nederlandse gemeente Achtkarspelen ligt.

Beschrijving

Koartwâld, een achtkante stellingmolen, werd in 1864 gebouwd als vervanger van een standerdmolen, die het jaar ervoor door brand was verwoest. Voor 1905 werd in de molen enkel rogge gemalen. In 1906 werd hij voorzien van zelfzwichting op beide roeden. Een jaar later werd in de molen een petroleummotor geplaatst, om ook bij weinig wind te kunnen malen. Deze werd later vervangen door twee dieselmotoren, een tweetakt-Bronsmotor (1933) en een Diesel McLaren-driecilinder (1943).

De molen kreeg in 1944 een nieuwe roede, de laatste die door de firma Pot uit Kinderdijk werd gemaakt. Deze deed echter niet lang dienst: in 1946 verloor Koartwâld zijn wiekenkruis, kap en staart, toen bij een zware storm de kleppen van het zelfzwichtingssysteem werden dichtgeblazen. De molen werd niet hersteld en raakte uiteindelijk in verval.

In 1990 werd op initiatief van de Stichting Feanstermoune, die inmiddels de molen in eigendom had verkregen, begonnen met de restauratie van Koartwâld. Daarbij werd ook de machinekamer met de dieselmotoren geheel hersteld, wat de molen tevens tot een industrieel monument maakt. De nieuwe bovenas van Koartwâld was eerder onderdeel van de in 1964 afgebrande Puurveense Molen in Kootwijkerbroek. Voor zijn nieuwe toepassing moest hij iets worden ingekort. Op 30 september 1995 werd de restauratie van Koartwâld officieel voltooid.

De molen is aangewezen als rijksmonument en kan worden bezichtigd.

Zie ookMonumenten in de buurt van Koartwâld (Feanstermoune) in Surhuisterveen

Woning tussen topgevels onder zadeldak waarop schoorstenen met borden

Koartwâld 11
Surhuizum (Gemeente Achtkarspelen)
Onlangs herstelde woning onder zadeldak tussen topgevels, waarop schoorstenen met borden. Vensters met kleine roedenverdeling. Als nokanker ..

Woonhuis in Interbellumstijl

Groningerstraat 88
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS is onderdeel van een uit acht identieke woningen bestaande woningrij. Het complex is in 1935 in Interbellum-architec..

Woonhuis in Interbellumstijl

Groningerstraat 86
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS is onderdeel van een uit acht identieke woningen bestaande woningrij. Het complex is in 1935 in Interbellum-architec..

Woonhuis in Interbellumstijl

Groningerstraat 84
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS is onderdeel van een uit acht identieke woningen bestaande woningrij. Het complex is in 1935 in Interbellum-architec..

Woonhuis in Interbellumstijl

Groningerstraat 82
Surhuisterveen (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het WOONHUIS is onderdeel van een uit acht identieke woningen bestaande woningrij. Het complex is in 1935 in Interbellum-archtite..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koartwâld (Feanstermoune) in Surhuisterveen

Foto's (4)