Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middenhoek: Dienstwoning in Nieuwersluis

Woonhuis

Rijksstraatweg 61
3631AB Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1800-1900


Beschrijving van Middenhoek: Dienstwoning

Omschrijving DIENSTWONING. In de noordoosthoek van de aanleg gelegen voormalige dienstwoning in sobere vormgeving daterend uit het einde van de 19de eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde pand met grijze plint bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak. Op de nok staat een gemetselde schoorsteen. Tegen de westgevel is een verdiepingloze aanbouw onder een flauw hellend lessenaarsdak. De voorgevel bestaat uit drie traveeën voorzien van twee zesruits schuifvensters met luiken en een a-symmetrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht. De kopsgevel (straatzijde) heeft op de begane grond en op de verdieping een venster. In de achtergevel een venster. Waardering DIENSTWONING van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere doch harmonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Middenhoek: Dienstwoning in Nieuwersluis

Middenhoek: Tuinhuis

Rijksstraatweg 74
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving TUINHUIS behorende tot de historische buitenplaats Middenhoek. In de noordoosthoek van de aanleg aan de Vecht staat een tuinh..

Nieuwerhoek, zuidelijk bouwhuis

Rijksstraatweg 76
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Voormalige, een verdieping hoge, deels wit gepleisterde oranjerie en koetshuis, recent tot woning verbouwd,overkapt door..

Nieuwerhoek, toegangsbrug met hekwerk

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSBRUG MET HEKWERK. Laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse bakstenen rondboogbrug, aan de uiteinden uitzwenkend, gelegen aan de ingang van de h..

Nieuwerhoek, brug met hekwerk tussen het jaagpad en de oostzijde van de plaats

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
BRUG MET HEKWERK TUSSEN HET JAAGPAD EN DE OOSTZIJDE VAN DE PLAATS. Laat 17e- of vroeg 18e-eeuwse bakstenen rondboogbrug, aan de uiteinden ui..

Nieuwerhoek, twee siervazen ter weerszijden van bordes voor ingangspartij van het huis

Rijksstraatweg 78
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
TWEE SIERVAZEN TER WEERSZIJDEN VAN BORDES VOOR INGANGSPARTIJ VAN HET HUIS. Twee zandstenen siervazen met vermoedelijk niet bijpassende dekse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Middenhoek: Dienstwoning in Nieuwersluis

Foto's (1)