Houten loods op rechthoekige plattegrond met aanbouw in Winsum

Schaphalsterzijl 4

Beschrijving van Houten loods op rechthoekige plattegrond met aanbouw

Omschrijving Houten LOODS op rechthoekig plattegrond met aanbouw, opgetrokken op roodbakstenen fundament en gedekt door een zadeldak van golfplaten met aan de noordzijde een aankapping. De wanden zijn verticaal betimmerd met over de naad een afdeklat; bakgoot op houten klossen; in de geveltoppen een houten makelaar. In de westgevel een dubbele opgeklampte schuurdeur en een klein verticaal venster. In de zuidgevel vier rondboogvensters met ijzeren roedenverdeling. De betimmering van de top van de oostgevel kraagt iets uit; in de geveltop twee zesruitsvensters met daarboven het opschrift 'Waterschap Hunsingo No. 1'. Aan de noordgevel deels halfopen houten aanbouw uit 1970. Waardering Houten loods (werkplaats) van het waterschap Hunsingo daterend uit omstreeks 1917 van algemeen belang: - als voorbeeld van houten loods uit het begin van de 20ste eeuw in Groningen; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het object; - vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)