Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuurtje in Wapenveld

Boerderij

Overweg 1
8191KB Wapenveld (gemeente Heerde)
Gelderland


Beschrijving van Schuurtje

Omschrijving Het SCHUURTJE, dat zich aan de achterkant van de boerderij bevindt met de nok evenwijdig hiermee is geplaatst, bezit een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een zadeldak. Het dak is gedekt met gesmoorde verbeterde Hollandse pan. De gevels zijn ten dele in steen (wild verband) en hout (gepotdekseld) opgetrokken. De VOORGEVEL is haaks gesitueerd op de achtergevel van de boerderij. De gevel bevat één opgeklampte deur. De LINKER EN RECHTER ZIJGEVEL zijn nagenoeg aan elkaar gelijk en bevatten een laag geplaatst getoogd (3x2)-ruits gietijzeren stalraampje, geklemd tussen een gecementeerde lekdorpel en rollaag. De ACHTERGEVEL is op een beluikt venster na blind uitgevoerd. Waardering - Van architectuurhistorische waarde als functioneel onderdeel van de boerderij waarbij het belang grotendeels is gelegen in zijn aanwezigheid in het totaal. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de relatie met de boerderij en overige bijgebouwen. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit noordelijke gedeelte van het dorp Wapenveld. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die tot in de 17de eeuw teruggaat en als pachtboerderij deel uitmaakte van het grondgebied van het verdwenen klooster Hulsbergen. De verschillende complex-onderdelen zijn eveneens van belang vanwege hun bestemming die verbonden is met een agrarische en economische ontwikkeling waarbij de functie van de boerderij aan de aanwezige bebouwing veelal is af te lezen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511173
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuurtje in Wapenveld

Hallenhuisboerderij

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
De HALLEHUISBOERDERIJ van het type krukhuis bezit een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen (kruisverband). Het voorhuis, w..

Bakhuis

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Het BAKHUIS is links voor de boerderij gesitueerd, met de nokas evenwijdig aan de voorgevel van het voorhuis. Het bakhuisje b..

Wagenschuur is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving De WAGENSCHUUR is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd. De in kalkzandsteen opgetrokken wagens..

Zomerhuis is gesitueerd aan de linkerzijde van het voorhuis van de boerderij

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Het ZOMERHUIS is gesitueerd aan de linkerzijde van het voorhuis van de boerderij. Het met de nok evenwijdig aan de boerderij ..

Hooiberg

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving De HOOIBERG is ten opzichte van de achtergevel van de boerderij rechts van de middenas gepositioneerd. De in slechte staat ve..

Kaart & Routeplanner