Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd in Wapenveld

Boerderij

Overweg 1
8191KB Wapenveld (gemeente Heerde)
Gelderland


Beschrijving van Wagenschuur is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd

Omschrijving De WAGENSCHUUR is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd. De in kalkzandsteen opgetrokken wagenschuur bezit een L-vormige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met rode oud Hollandse pan. In de geveleinden komen rode verblendstenen spekbanden voor. Het dak van de uitbouw was ten tijde van de inventarisatie ingestort. Het dakschild in de VOORGEVEL is in het midden opgewipt. De voorgevel bestaat uit diverse houten (latten)deuren en een open gedeelte. De LINKER ZIJGEVEL bezit beneden over de gehele breedte een streklaag in rode verblendsteen die op de hoek als hoekkolom tot aan de uitkraging van de, met gewone bakstenen op hun kant belegde, schuine zijden van de topgevel reikt. Boven de genoemde streklaag komen twee getoogde gietijzeren drieruits stalraampjes voor. De neggen zijn in rode verblendsteen uitgevoerd en in de toog is om en om een kop in dit materiaal toegepast. De raampjes rusten evenals het luik hierboven op een gecementeerde lekdorpel. In de geveltop komt een luik voor, dat door rode verblendstenen banden is omlijst. De geveltop wordt onder de kruin door een uitkraging afgesloten. Het linker gedeelte van de gevel is uitgebouwd en niet oorspronkelijk. In de van muurankers voorziene ACHTERGEVEL komt alleen ter linkerzijde van de haaks op de gevel aangebouwde uitbouw, een zg. gietijzeren 'ossekop'-raampje voor dat wordt afgesloten door een rollaag van om en om kalkzandsteen en rode verblendsteen. Het venster bezit een gecementeerde lekdorpel. De RECHTER ZIJGEVEL is op de uitbouw na identiek aan de linker zijgevel. Waardering De open WAGENSCHUUR is haaks op de middenas achter de boerderij gelegen. - Van architectuurhistorische waarde vanwege zijn uiterlijke verschijnings vorm en het toegepaste materiaal verblendsteen en kalkzandsteen. - Van stedenbouwkundige waarde vanwege de relatie met de boerderij en overige bijgebouwen. Het ensemble heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van dit noordelijke gedeelte van het dorp Wapenveld. - Van cultuurhistorische waarde vanwege de oorsprong van de boerderij die tot in de 17de eeuw teruggaat en als pachtboerderij deel uitmaakte van het grondgebied van het verdwenen klooster Hulsbergen. De verschillende complex-onderdelen zijn eveneens van belang vanwege hun bestemming die verbonden is met een agrarische en economische ontwikkeling waarbij de functie van de boerderij aan de aanwezige bebouwing veelal is af te lezen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511171
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur is aan de achterzijde van de boerderij en haaks op de nokas gesitueerd in Wapenveld

Hallenhuisboerderij

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
De HALLEHUISBOERDERIJ van het type krukhuis bezit een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in baksteen (kruisverband). Het voorhuis, w..

Bakhuis

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Het BAKHUIS is links voor de boerderij gesitueerd, met de nokas evenwijdig aan de voorgevel van het voorhuis. Het bakhuisje b..

Zomerhuis is gesitueerd aan de linkerzijde van het voorhuis van de boerderij

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Het ZOMERHUIS is gesitueerd aan de linkerzijde van het voorhuis van de boerderij. Het met de nok evenwijdig aan de boerderij ..

Schuurtje

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving Het SCHUURTJE, dat zich aan de achterkant van de boerderij bevindt met de nok evenwijdig hiermee is geplaatst, bezit een rech..

Hooiberg

Overweg 1
Wapenveld (Gemeente Heerde)
Omschrijving De HOOIBERG is ten opzichte van de achtergevel van de boerderij rechts van de middenas gepositioneerd. De in slechte staat ve..

Kaart & Routeplanner