Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Welgelegen: historische tuin- en parkaanleg in Warnsveld

Tuin Park Landgoed

Molenstraat 2
7231KN Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Huis Welgelegen: historische tuin- en parkaanleg

Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het park in landschapsstijl van Welgelegen werd omstreeks 1832 aangelegd toen het huis door de nieuwe eigenaar Willem van der Muelen (1787-1847) aan de achterzijde met een nieuwe classicistische vleugel werd uitgebreid. Het relatief kleinschalige park werd op deze vleugel georiënteerd en bestaat uit een kleine en erachter gelegen grote ovaalvormige open ruimte (gazon) waar omheen in landschappelijke trant heesters (Rododendron, Hulst, Taxus) en bomen (Kastanje, Plataan, Linden, Beuk, Sophora japonica - thans een van de drie bewaarde Honingbomen in Nederland -, Sneeuwklokjesboom, Lariks, verschillende andere Naaldbomen) zijn geplant, deels als groep, als solitair en als omlijsting, waardoor een naar buiten toe besloten parkcompositie werd bereikt. Het park wordt door een kleinschalig patroon van slingerpaden doorsneden (deels oorspronkelijk en deels in het begin van de 20ste eeuw aangelegd), die voorts langs twee strategisch in de ruimtelijke opzet van het park geplaatste tuinpriëlen voeren. Aan de zuidzijde bevindt zich vanouds het nutstuingedeelte van de aanleg, waarvan de inrichting thans voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is. Dit geldt eveneens voor de smalle en lange open ruimte aan de westzijde waarvan de inrichting van recente datum is en die voor de aanleg als groenbuffer van waarde is. Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is in cultuurhistorisch en architectonisch opzicht van algemeen belang: - als voorbeeld van een gaaf bewaard en als zodanig zeldzaam kleiner park in landschapsstijl uit de eerste helft van de 19de eeuw, met enkele toevoegingen uit het begin van de 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511157
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Welgelegen: historische tuin- en parkaanleg in Warnsveld

Huis Welgelegen: hoofdgebouw

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1 Op rechthoekige grondslag deels onderkelderd HOOFDGEBOUW Huis Welgelegen onder met oud-Hollandse pannen gedekte ..

Huis Welgelegen: tuinpriëel (voormalig tennishuisje)

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 3 Houten aan 3 zijden open TUINPRIEEL (voormalig tennishuisje) uit circa 1900. 6-vormige ongelijkzijdige grondslag ..

Huis Welgelegen: houten priëel

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 4 Houten PRIEEL uit circa 1900. Op rechthoekige grondslag onder zadeldak gesitueerd in het park even ten zuiden zu..

Nederlands hervormde kerk (Sint Martinus)

Kerkplein 1
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Ned.Herv.Kerk (St.Martinus). Toren ca.1100-XV B; koor ca.1400; schip XV B. Gerestaureerd na 1954 door J.Heineman. Driebeukige pseudobasiliek..

Zuidelijke gedeelte van een pand zonder verdieping

Schoolstraat 8
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Zuidelijk gedeelte van een pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt schilddak, 18e eeuw, verbouwd 19e eeuw. Vensters met luiken. Dakk..

Kaart & Routeplanner