Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bloemendaalsche Waterleiding: muur moet toegangshek in Bloemendaal

Overig

Hoge Duin en Daalseweg 21
2061AE Bloemendaal
Noord Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Bloemendaalsche Waterleiding: muur moet toegangshek

Inleiding Als terreinafscheiding langs de oostzijde van de Hoge Duin en Daalseweg gelegen MUUR MET TOEGANGSHEK, onderdeel uitmakend van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding". Omschrijving De uit drie delen bestaande muur is in totaliteit circa 50 meter lang en volgt, parallel aan de weg, in noord-zuid richting de bochten van de Hoge Duin en Daalseweg. Aan de noordzijde buigt de muur in oostelijke richting af, alwaar hij na circa vijf meter eindigt. De muur bestaat uit een gewapend grindbetonnen plint (afwisselend in hoogte als gevolg van de geaccidenteerdheid van het terrein) met daarop een muurwerk opgebouwd uit grindbetonnen stenen met rustica-motief. Dit muurwerk wordt afgesloten door een gewapend grindbetonnen afdekplaat met daarop een, later toegevoegd, circa 50 centimeter hoog ijzeren hekwerk. De muur is vanwege de geaccidenteerdheid van het terrein, afwisselend van hoogte. Aan de uiteinden (zuid en oost) en tussen de verschillende muurdelen bezit de muur vierkante pijlers van gewapend grindbeton. Ten zuiden van de muur bevindt zich het toegangshek welke oorspronkelijk toegang gaf tot het terrein van de Bloemendaalse Waterleiding. Dit toegangshek bestaat uit een dubbel openslaand hekwerk van zwart geverfd metaal, met daarboven in wit geverfd metaal uitgevoerd het woord: "BL. WATERLEIDING". Het toegangshek is tussen twee pijlers van gewapend grindbeton gevat. Waardering De gaaf bewaard gebleven muur met toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Waterleiding" en wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als een in gewapend beton uitgevoerde muur welke qua materiaalgebruik, functie en ligging, ensemble-waarde heeft met het filtergebouw. Tevens heeft de muur met toegangshek een beeldbepalende waarde door de ligging langs de Hoge Duin en Daalseweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511122
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bloemendaalsche Waterleiding: muur moet toegangshek in Bloemendaal

Bloemendaalsche Waterleiding: filtergebouw

Hoge Duin en Daalseweg 21B
Bloemendaal
Omschrijving Het twee verdiepingen hoge, rechthoekige FILTERGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex van de voormalige "Bloemendaalsche Water..

Villa Dunenburg

Hoge Duin en Daalseweg 19
Bloemendaal
Inleiding VILLA "Dunenburg", in 1901 gebouwd door architect J.A.G. van der Steur voor B.J. Krol op een hoge duintop in het westelijk deel ..

Villa Dennenhoek

Midden Duin en Daalseweg 33
Bloemendaal
Inleiding VILLA "Dennenhoek", in l899 in een combinatie van chaletstijl en Engelse landhuisstijl gebouwd in opdracht van J.H.A.A. Kalff naa..

Villa Dalhoeve

Lage Duin en Daalseweg 29
Bloemendaal
Inleiding VILLA "Dalhoeve", in l900 gebouwd door architect J.A.G. van der Steur. Het pand is gelegen in één van de oudste villaparken va..

Saxenburg

Saxenburgerweg 1A
Bloemendaal
Grenspaal: "Saxenburg", in het Bloemendaalse bos.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bloemendaalsche Waterleiding: muur moet toegangshek in Bloemendaal