Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vinkenduin: bospaviljoen in Vogelenzang

Gebouw

2e Leijweg 8
2114BG Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1920
Architect: A. de Maaker


Beschrijving van Vinkenduin: bospaviljoen

Inleiding Op het landgoed "Vinkenduin" gelegen vrijstaand BOSPAVILJOEN, gebouwd in 1920 naar ontwerp van A. de Maaker. Omschrijving Het op een rechthoekig grondplan gebouwde bospaviljoen is één bouwlaag hoog onder schilddak bekleed met rode pan. In het zuidoostelijk dakschild bevindt zich een uit 1973 daterende dakkapel. Het in oorsprong als theehuis fungerende bospaviljoen is opgetrokken uit gepotdekselde donkerbruin gebeitste houten delen op een bakstenen plint. De aan de zuidoostzijde onder de kap gelegen veranda liep oorspronkelijk zowel langs de zuidwest- als noordoostzijde door en begrensde zodoende aan drie zijden het vooruitgeschoven gelegen middenstuk van het pand. In de Tweede Wereldoorlog is de veranda aan de zuidwestzijde dichtgezet met muurwerk van gepleisterde baksteen, om zodoende een extra slaapkamer voor het inmiddels als woonhuis in gebruik zijnde pand te creeëren. De oorspronkelijk acht taps toelopende houten pilaren, welke het dak boven de veranda steunen, staan via een hardstenen sokkel op een bakstenen muurtje dat de veranda begrenst. Aan de zuidoostzijde is de veranda vanuit de tuin toegankelijk door middel van een brede twee treden tellende bakstenen trap. Het onder de kap gelegen middenstuk van het pand heeft aan de zuidoostzijde een stel openslaande houten tuindeuren met roedenverdeling, omgeven door vaste vensters en bovenlichten met roedenverdeling. In de noordoostgevel van dit middenstuk bevindt zich een in tweeën gedeeld houten draaivenster met roedenverdeling en bovenlichten. Op de hoek met de noordwestelijke achterwand bevindt zich alhier een houten deur. Aan de zuidzijde van de zuidoostelijke gevel bevindt zich in het dichtgezette deel van de veranda een in tweeën gedeeld houten draaivenster met roedenverdeling. De noordoostelijke zijgevel bezit een in drieën gedeelde houten vensterpartij met roedenverdeling. In de zuidwestelijke zijgevel bevindt zich een zelfde in drieën gedeelde houten vensterpartij als in de noordoostgevel. Het dichtgezette deel van deze zuidwestelijke zijgevel heeft geen vensters. De noordwestgevel heeft in het midden een vensterpartij bestaande uit een in tweeën gedeeld houten venster met roedenverdeling en bovenlichten. Ter linker- en ter rechterzijde van deze vensterpartij bevindt zich een houten deur. De ramen en deuren van het pand worden alle omgeven door houten omlijstingen waarbij de bovenlatei flauw driehoekig van vorm is. Alle vensters hebben aan weerszijden donkerbruin/rood geverfde luiken. Waardering Het bospaviljoen is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als ensemble-onderdeel van de vroeg 20ste-eeuwse bebouwing op het landgoed Vinkenduin en vanwege de functionele relatie met betrekking tot het hoofdgebouw. Tevens is het object van belang als onderdeel van het oeuvre van architect A. de Maaker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511112
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vinkenduin: bospaviljoen in Vogelenzang

Vinkenduin: toegangshek

Vogelenzangseweg 39
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Naar ontwerp van A. de Maaker in 1926 gebouwd TOEGANGSHEK tot het hoofdgebouw van het landgoed Vinkenduin, opgetrokken in een his..

Vinkenduin: hoofdgebouw

Vogelenzangseweg 39
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Naar ontwerp van A. de Maaker in 1924-1925 gebouwd HOOFDGEBOUW, hoofdonderdeel van het landgoed "Vinkenduin". Omschrijving Het ..

Vinkenduin: vrijstaande dienstwoning met inpandige dubbele garage

Vogelenzangseweg 37
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Bij het landgoed Vinkenduin behorende vrijstaande DIENSTWONING MET INPANDIGE DUBBELE GARAGE, in 1924-1925 gebouwd naar ontwerp va..

Leyduin: hoofdgebouw

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving In 1921 naar ontwerp van A. de Maaker gebouwd vrijstaand HOOFDHUIS op de historische buitenplaats "Leyduin". Het op een rechth..

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Kaart & Routeplanner