Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vinkenduin: toegangshek in Vogelenzang

Overig

Vogelenzangseweg 39
2114BB Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1926
Architect: A. de Maaker


Beschrijving van Vinkenduin: toegangshek

Inleiding Naar ontwerp van A. de Maaker in 1926 gebouwd TOEGANGSHEK tot het hoofdgebouw van het landgoed Vinkenduin, opgetrokken in een historiserende bouwstijl. Omschrijving Het toegangshek bestaat uit twee vierkante pijlers met daartussen een in tweeën gedeeld sierhekwerk. De circa 1,80 meter hoge pijlers hebben een zandstenen voet en afdekplaat. De voet verbreedt zich iets naar onderen toe. Het muurwerk tussen de voet en de afdekplaat is van gemetselde baksteen welke op de hoeken van de pijlers in blokvorm is gemetseld. De afdekplaat, waarin in de noordelijke pijler het woord "VINKEN" en in de zuidelijke pijler het woord "DUIN" staat uitgehouwen, wordt bovenaan afgesloten door een geprofileerde kroonlijst. De pijlers waren in oorsprong bekroond met zandstenen vazen van circa 60 centimeter hoogte. Alleen bij de noordelijke pijler resteert nog deels de vaas. Het in smeedijzer uitgevoerde sierhekwerk klapt in twee delen naar binnen toe open en is versierd met onder meer fantasiekrullen en speerpunten aan de bovenzijde. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als ensemble-onderdeel van de vroeg 20ste-eeuwse bebouwing op het landgoed Vinkenduin en vanwege de, ook qua bouwstijl, directe relatie met het hoofdgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511110
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vinkenduin: toegangshek in Vogelenzang

Vinkenduin: hoofdgebouw

Vogelenzangseweg 39
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Naar ontwerp van A. de Maaker in 1924-1925 gebouwd HOOFDGEBOUW, hoofdonderdeel van het landgoed "Vinkenduin". Omschrijving Het ..

Vinkenduin: bospaviljoen

2e Leijweg 8
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Op het landgoed "Vinkenduin" gelegen vrijstaand BOSPAVILJOEN, gebouwd in 1920 naar ontwerp van A. de Maaker. Omschrijving Het o..

Vinkenduin: vrijstaande dienstwoning met inpandige dubbele garage

Vogelenzangseweg 37
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Bij het landgoed Vinkenduin behorende vrijstaande DIENSTWONING MET INPANDIGE DUBBELE GARAGE, in 1924-1925 gebouwd naar ontwerp va..

Boerderij, dwarshuis, topgevel met pinakel, fraai ex, met aangebouwd kookhuis

Vogelenzangseweg 160
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Boerderij, dwarshuis, topgevel met pinakel, fraai ex.17e eeuw, met aangebouwd kookhuis.

Leyduin: historische park- en tuinaanleg

2e Leijweg 1
Vogelenzang (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving onderdeel 2: De HISTORISCHE PARK- EN TUINAANLEG van het complex historische buitenplaats Leyduin vertoont niet één samenhang..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)