Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning in Overveen

Woonhuis

Zeeweg 15
2051EB Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1897-1898
Architect: J. Schotel


Beschrijving van Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning

Omschrijving Op vrij grondplan gebouwde DUBBELE DIENSTWONING (1897-1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", waarschijnlijk naar ontwerp van J. Schotel, bestaande uit parterre en kapverdieping onder samengestelde kap met zwarte kruispan. De kap bestaat uit twee elkaar snijdende zadeldaken met ongelijke goothoogte. De licht overstekende kap heeft gladde windveren die in de geveltop aan de noordzijde worden bekroond met een metalen windvaan. De evenwijdig aan de Zeeweg lopende noklijn wordt doorsneden door een schoorsteen. Een tweede schoorsteen doorsnijdt het oostelijk dakschild. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Het muurwerk is gedecoreerd met horizontale banden (speklagen) in oranjerode baksteen. De boogvelden onder de ontlastingsbogen boven de vensters en deuren hebben metselmozaïk in rode en gele baksteen. Het pand heeft grote vensters aan de noordzijde. De vensters bestaan uit dubbele kozijnen met schuifvensters en hebben aan weerszijden luiken. Waardering De dubbele dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511105
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning in Overveen

Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In oorsprong (1897-1898) merendeels open, doch vanaf 1948 geheel overdekt ROND NAFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER I, onderdeel va..

Waterleidingbedrijf: voorfiltergebouw met reinwaterkelder II

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1936 gerealiseerd VOORFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER II, gebouwd in een horizontale stijl die kan worden beschouwd als een s..

Waterleidingbedrijf: machinegebouw

Tetterodeweg 27
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Voormalig MACHINEGEBOUW, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", in de stijl van de neo-renais..

Waterleidingbedrijf: dienstwoning

Tetterodeweg 31
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op L-vormig grondplan gebouwde DIENSTWONING (1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland",..

Waterleidingbedrijf: directeurswoning

Tetterodeweg 25
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Voormalige DIRECTEURSWONING (1897-1898), thans kantoor, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland"..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning in Overveen