Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I in Overveen

Nijverheid Industrie

Waterleidingbedrijf
2050AA Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1897-1898


Beschrijving van Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I

Inleiding In oorsprong (1897-1898) merendeels open, doch vanaf 1948 geheel overdekt ROND NAFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER I, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland". Het oorspronkelijke ontwerp is waarschijnlijk van J. Schotel. Ten behoeve van deze overdekking werd het muurwerk boven de 19de-eeuwse onderbouw opgetrokken. De reinwaterkelder, die al bij de bouw overdekt was, bevindt zich in het centrum van het object; de zandfilters in de zes compartimenten daaromheen. De thans buiten gebruik geraakte filterfunctie gebeurde door middel van een laag zand, waar het water langzaam door heen zakte om vervolgens in de centrale reinwaterkelder te worden opgeslagen. Omschrijving Filter met reinwaterkelder op rond grondplan. Het object heeft een ronde kern, waarin zich de reinwaterkelder bevindt en daaromheen zes gescheiden segmenten van de omliggende cirkel op de verharde bodem waarvan zich de genoemde zandfilters bevinden. Tussen de reinwaterkelder en de omliggende cirkel loopt zich een omgaand voetpad, de zogenaamde nafiltergang. Deze nafiltergang ligt op plinthoogte en is vanaf het maaiveld op vier punten via drie traptreden toegankelijk. In het muurwerk van de filters bevinden zich dubbele stalen luiken. De naar buiten toe aflopende betondekking boven de filter is bedekt met mastiek. De dakplaten worden gedragen door rijen betonnen pijlers die rusten op de verharde bodem van de filtercompartimenten. Waardering Het ronde filter met reinwaterkelder I is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland" en uit cultuur-, architectuurhistorisch en typologisch oogpunt als zeldzaam geworden in oorsprong uit de laat 19de eeuw daterende bedrijfsarchitectuur ten behoeve van de waterwinning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511104
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I in Overveen

Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning

Zeeweg 15
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op vrij grondplan gebouwde DUBBELE DIENSTWONING (1897-1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kenne..

Waterleidingbedrijf: machinegebouw

Tetterodeweg 27
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Voormalig MACHINEGEBOUW, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", in de stijl van de neo-renais..

Waterleidingbedrijf: voorfiltergebouw met reinwaterkelder II

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1936 gerealiseerd VOORFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER II, gebouwd in een horizontale stijl die kan worden beschouwd als een s..

Waterleidingbedrijf: dienstwoning

Tetterodeweg 31
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op L-vormig grondplan gebouwde DIENSTWONING (1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland",..

Waterleidingbedrijf: directeurswoning

Tetterodeweg 25
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Voormalige DIRECTEURSWONING (1897-1898), thans kantoor, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland"..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I in Overveen