Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterleidingbedrijf: dienstwoning in Overveen

Woonhuis

Tetterodeweg 31
2051EG Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1898
Architect: J. Schotel


Beschrijving van Waterleidingbedrijf: dienstwoning

Omschrijving Op L-vormig grondplan gebouwde DIENSTWONING (1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", bestaande uit parterre en kapverdieping in een samengestelde kap. De dienstwoning werd waarschijnlijk ontworpen door J. Schotel. De kap bestaat uit twee elkaar snijdende zadeldaken bedekt met een zwarte kruispan. De licht overstekende kap heeft gladde windveren die in de geveltop aan de zuidzijde worden bekroond met een houten makelaar. De noklijn wordt aan het oostelijk einde doorsneden door een schoorsteen. Een tweede schoorsteen doorsnijdt het westelijk dakschild. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op een uitgemetselde plint. Het muurwerk is gedecoreerd met horizontale banden in hardgebakken oranjerode steen. De boogvelden onder de ontlastingsbogen boven de vensters en deuren hebben meerkleurig metselmozaïk. Het pand heeft voornamelijk vensters aan de zuid- en noordzijde. De westzijde is blind. De vensters bestaan uit dubbele kozijnen met schuifvensters en hebben aan weerszijden luiken. De voordeur is een paneeldeur binnen een kozijn met glas-in-lood in het bovenlicht. De geveltop aan de zuidzijde heeft een T-vormig venster waarvan de getoogde bovenzijde door het beschot steekt. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511102
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterleidingbedrijf: dienstwoning in Overveen

Waterleidingbedrijf: voorfiltergebouw met reinwaterkelder II

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1936 gerealiseerd VOORFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER II, gebouwd in een horizontale stijl die kan worden beschouwd als een s..

Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In oorsprong (1897-1898) merendeels open, doch vanaf 1948 geheel overdekt ROND NAFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER I, onderdeel va..

Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning

Zeeweg 15
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op vrij grondplan gebouwde DUBBELE DIENSTWONING (1897-1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kenne..

Middenduin

Zeeweg 27
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
"Middenduin". Lage woning, 18e eeuw, mansardedak. Vroeger boerenwoning met stalling.

Waterleidingbedrijf: machinegebouw

Tetterodeweg 27
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Voormalig MACHINEGEBOUW, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", in de stijl van de neo-renais..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterleidingbedrijf: dienstwoning in Overveen

Foto's (1)