Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waterleidingbedrijf: directeurswoning in Overveen

Woonhuis

Tetterodeweg 25
2051EG Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1897-1898
Architect: J. Schotel


Beschrijving van Waterleidingbedrijf: directeurswoning

Inleiding Voormalige DIRECTEURSWONING (1897-1898), thans kantoor, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van J. Schotel in een mengstijl waarbij in het muurwerk invloed van de neo-renaissance en in de kapbehandeling invloed van de chaletstijl herkenbaar is. Omschrijving Op vrij grondplan gebouwde directeurswoning bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder uit overstekende zadeldaken samengestelde kap met dekking van zwarte kruispannen. De kap is ruim overstekend en onder de overstekken en tussen de windveren van de twee puntgevels (Z en W) voorzien van schilderachtig vormgegeven consoles en siersnijwerk. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op uitgemetselde plint, waarbij voor de in het muurvlak gehouden horizontale banddecoratie (speklagen) gebruik is gemaakt van oranjerode baksteen. De voorgevel heeft een fries in diagonaal metselmozaïk waarbij naast oranje-rode baksteen, ook gebruik is gemaakt van gele baksteen. Dergelijk metselmozaïek bevindt zich ook in een aantal boogvelden. Het muurwerk heeft tussen de lekdorpels van de vensters op de parterre en ter hoogte van de verdiepingvloer een horizontale geleding door middel van geprofileerde lijsten. Een geprofileerde lijst fungeert ook als kroonlijst aan de bovenzijde van de diverse gevelvlakken. De oorspronkelijke vensters zijn alle uitgevoerd in hout, veelal T-vormig en in de bovenlichten voorzien van glas-in-lood. De vensteropeningen op de parterre zijn evenals de deuropening alle getoogd. De deuropening bevat een houten paneeldeur met twee verticale glasruiten. In de geveltoppen bevinden zich ronde vensters ter verlichting van de kapverdieping. Waardering De voormalige directeurswoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511100
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waterleidingbedrijf: directeurswoning in Overveen

Waterleidingbedrijf: machinegebouw

Tetterodeweg 27
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Voormalig MACHINEGEBOUW, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", in de stijl van de neo-renais..

Waterleidingbedrijf: ronde nafiltergebouw met reinwaterkelder I

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In oorsprong (1897-1898) merendeels open, doch vanaf 1948 geheel overdekt ROND NAFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER I, onderdeel va..

Waterleidingbedrijf: watertoren

Tetterodeweg 23
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1897-1898 in neo-renaissancestijl gebouwde WATERTOREN, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerlan..

Waterleidingbedrijf: dubbele dienstwoning

Zeeweg 15
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Omschrijving Op vrij grondplan gebouwde DUBBELE DIENSTWONING (1897-1898), onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kenne..

Waterleidingbedrijf: voorfiltergebouw met reinwaterkelder II

Waterleidingbedrijf
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1936 gerealiseerd VOORFILTERGEBOUW MET REINWATERKELDER II, gebouwd in een horizontale stijl die kan worden beschouwd als een s..

Kaart & Routeplanner

Route naar Waterleidingbedrijf: directeurswoning in Overveen

Foto's (1)