Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaart en duin: tuin en parkaanleg in Overveen

Tuin Park Landgoed

Korte Zijlweg 12
2051BE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1916
Architect: L.A. Springer


Beschrijving van Vaart en duin: tuin en parkaanleg

Inleiding Tot de historische buitenplaats Vaart en Duin behorende TUIN-EN PARKAANLEG MET BIJBEHORENDE ONDERDELEN. De tuin- en parkaanleg van het landgoed Vaart en Duin is in verschillende perioden tot stand gekomen. Omschrijving Op de zuidzijde van het terrein bevinden zich in het verwilderde loofbos restanten van een 18de-eeuwse landschappelijke parkaanleg in de vorm van een slingerende beek, bamboe-bossages, rhododendronstruiken, een brug met quasi natuurstenen partijen en een laan van afwisselend linden en kastanjebomen. Ook een ronde beukenlaan welke richting Brouwerskolk loopt behoort hiertoe. Rondom het hoofdgebouw bevindt zich het meer gecultiveerde deel van de buitenplaats. De tuin die hier ligt werd in 1916 aangelegd naar ontwerp van de landschapsarchitect L.A. Springer. Deze tuin, waarvan nog grote delen resteren, bestaat onder meer uit glooiende grasvelden, kleurrijke heesterpartijen en oude solitaire loofbomen. Op de overgang van tuin naar bos liggen, in de buurt van de tuinmanswoning en orangerie, onder meer nog een ommuurde moestuin en enkele oude kassen. Waardering De tuin- en parkaanleg van de historische buitenplaats Vaart en Duin is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt en uit het oogpunt van de geschiedenis van de tuinarchitectuur in Nederland als voorbeeld van een in landschapsstijl aangelegde tuin die deels uit de 18de, deels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw dateert. Laatstgenoemde deel is tevens van belang als onderdeel uit het oeuvre van landschapsarchitect L.A. Springer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511096
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaart en duin: tuin en parkaanleg in Overveen

Vaart en duin: hoofdgebouw

Korte Zijlweg 12
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1880 naar ontwerp van D.E.L. van den Arend in eclectische trant gebouwd HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats "Vaart en ..

Vaart en duin: toegangshek (noordelijke entree)

Korte Zijlweg 12
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Rond 1916 gebouwd TOEGANGSHEK, welke de noordelijke entree vormt van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Het toegangshek b..

Lage gepleisterde woning

Korte Zijlweg 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage gepleisterde woning, 18e eeuw.

Lage woning met topgevel. Voor enige jaren achterwaarts geplaatst

Korte Zijlweg 8
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage woning met topgevel, 18e eeuw. Voor enige jaren achterwaarts geplaatst.

O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Korte Zijlweg 5
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen. 1855-1856, Th.Molkenboer. Neogotische pseudobasiliek met transept. Toren met gedrongen vierkante klokkeverdie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaart en duin: tuin en parkaanleg in Overveen