Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaart en duin: toegangshek (noordelijke entree) in Overveen

Overig

Korte Zijlweg 12
2051BE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Vaart en duin: toegangshek (noordelijke entree)

Inleiding Rond 1916 gebouwd TOEGANGSHEK, welke de noordelijke entree vormt van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Het toegangshek bestaat in hoofdvorm uit twee vierkante pijlers met daartussen een in tweeën gedeeld sierhekwerk. Omschrijving De circa 2.25 meter hoge vierkante pijlers zijn van baksteen met decoraties in blokmotief van natuursteen. Ook het basement en de afdekplaat, welke wordt bekroond door een bolornament, zijn van natuursteen. In beide pijlers staat aan de straatzijde (O) in het natuursteen de inscriptie "Vaart en Duin", uitgevoerd in goudkleurige letters. Het in gietijzer uitgevoerde sierhekwerk is eveneens circa 2.25 meter hoog en klapt in twee delen naar binnen toe open en is, met name langs de bovenzijde, versierd met krulornamenten. Aan de noord- respectievelijk zuidzijde van de pijlers bevindt zich ook nog een stukje gietijzeren hekwerk van circa één meter breedte, dat eindigt in een krulvorm. Ten oosten en ten westen van de beide pijlers van het toegangshek loopt een circa 70 centimeter hoge bakstenen muur in respectievelijk oostelijk en westelijke richting. Deze muur, die bovenlangs door middel van een gietijzeren decoratie wordt beeïndigd, wordt na circa drie meter afgesloten door een lage vierkante pijler van baksteen met natuurstenen basement en afdekplaat. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin en uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een uit de eerste decennia van de 20ste eeuw daterende erfafscheiding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511095
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaart en duin: toegangshek (noordelijke entree) in Overveen

Vaart en duin: hoofdgebouw

Korte Zijlweg 12
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1880 naar ontwerp van D.E.L. van den Arend in eclectische trant gebouwd HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats "Vaart en ..

Vaart en duin: tuin en parkaanleg

Korte Zijlweg 12
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Tot de historische buitenplaats Vaart en Duin behorende TUIN-EN PARKAANLEG MET BIJBEHORENDE ONDERDELEN. De tuin- en parkaanleg va..

Lage gepleisterde woning

Korte Zijlweg 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage gepleisterde woning, 18e eeuw.

Lage woning met topgevel. Voor enige jaren achterwaarts geplaatst

Korte Zijlweg 8
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage woning met topgevel, 18e eeuw. Voor enige jaren achterwaarts geplaatst.

O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Korte Zijlweg 5
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen. 1855-1856, Th.Molkenboer. Neogotische pseudobasiliek met transept. Toren met gedrongen vierkante klokkeverdie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaart en duin: toegangshek (noordelijke entree) in Overveen

Foto's (1)