Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaart en duin: toegangshek (zuidelijke entree) in Overveen

Overig

Korte Zijlweg 14
2051BE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Vaart en duin: toegangshek (zuidelijke entree)

Inleiding Rond 1916 gebouwd TOEGANGSHEK, welke de zuidelijke entree vormt van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Het toegangshek bestaat in hoofdvorm uit twee vierkante pijlers met daartussen een in tweeën gedeeld sierhekwerk. Omschrijving De circa 2.25 meter hoge vierkante pijlers zijn van baksteen met decoraties in blokmotief van natuursteen. Ook het basement en de afdekplaat, welke wordt bekroond door een bolornament, zijn van natuursteen. In beide pijlers staat aan de straatzijde (O) in het natuursteen de inscriptie "Vaart en Duin", uitgevoerd in goudkleurige letters. Het in gietijzer uitgevoerde sierhekwerk is eveneens circa 2.25 meter hoog en klapt in twee delen naar binnen toe open en is, met name langs de bovenzijde, versierd met krulornamenten. Aan de noord- respectievelijk zuidzijde van de pijlers bevindt zich ook nog een stukje gietijzeren hekwerk van circa één meter breedte, dat eindigt in een krulvorm. Ten oosten en ten westen van de beide pijlers van het toegangshek loopt een circa 70 centimeter hoge bakstenen muur in respectievelijk oostelijk en westelijke richting. Deze muur, die bovenlangs door middel van een gietijzeren decoratie wordt beeïndigd, wordt na circa drie meter afgesloten door een lage vierkante pijler van baksteen met natuurstenen basement en afdekplaat. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin en uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een uit de eerste decennia van de 20ste eeuw daterende erfafscheiding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511094
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaart en duin: toegangshek (zuidelijke entree) in Overveen

Vaart en duin: tuinmanswoning

Korte Zijlweg 14
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding TUINMANSWONING, in 1861 gebouwd op de historische buitenplaats Vaart en Duin, in eclectische trant. N.B. De aan de achterzijde a..

Vaart en duin: orangerie

Korte Zijlweg 14
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1836 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Omschrijving De op een rechthoekige platte..

Elswout: glazen koepel

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
GLAZEN KOEPEL. Zeshoekig houten theepaviljoen onder overstekend, op staanders rustend dak, voorzien van uitgezaagde versieringen en gekleurd..

Elswout: Huis Elswoutshoek

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HUIS ELSWOUTSHOEK, in 1807 door B.W.J. Ziesenis gebouwd als (of verbouwd tot) een vierkant huis onder schilddak, omstreeks 1840 vergroot, wa..

Elswout: brug over de zanderijvaart op elswoutshoek

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG OVER DE ZANDERIJVAART OP ELSWOUTSHOEK. Bakstenen boogbrug met aan de uiteinden naar buiten buigende flanken en evenzo gebogen gesloten ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaart en duin: toegangshek (zuidelijke entree) in Overveen

Foto's (1)