Vaart en duin: orangerie in Overveen

Korte Zijlweg 14
2051BE Overveen (gemeente Bloemendaal)

Beschrijving van Vaart en duin: orangerie

Inleiding In 1836 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Omschrijving De op een rechthoekige plattegrond gebouwde orangerie is één bouwlaag hoog onder plat dak. De orangerie is opgetrokken in baksteen en crème gepleisterd. In de voorgevel (Z) bevinden zich een viertal achtruits dubbele openslaande houten deuren. Tussen deze deuren en op de hoeken van de voorgevel zijn in totaal vijf pilasters aangebracht. De zijgevels hebben ieder één dubbele openslaande houten deur, identiek aan die in de voorgevel. In de achtergevel bevinden zich geen deuren of ramen. In de orangerie bevindt zich een gedenksteen met de inscriptie: "Gebouwd 1836, M.J. Warin Wed.we Hooft, Geboren 1748". Waardering De orangerie is als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin van algemene belang en uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van uit de eerste helft van de 19de eeuw daterende, in neo-classicistische bouwtrant opgetrokken, tuinarchitectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)