Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vaart en duin: tuinmanswoning in Overveen

Woonhuis

Korte Zijlweg 14
2051BE Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1861


Beschrijving van Vaart en duin: tuinmanswoning

Inleiding TUINMANSWONING, in 1861 gebouwd op de historische buitenplaats Vaart en Duin, in eclectische trant. N.B. De aan de achterzijde aangebouwde bijkeuken uit 1962 valt buiten de bescherming. Omschrijving De op een rechthoekig grondplan gebouwde dienstwoning is één bouwlaag hoog onder zadeldak bekleed met rode Tuiles du Nord. Midden op het dak bevindt zich een klokje met windvaan. Langs de topgevels van het pand bevinden zich siergesneden houten daklijsten. Het pand is opgetrokken in baksteen en grijs gepleisterd met op de hoeken een blokbehandeling in het pleisterwerk. De voorgevel (O) bezit een risalerend middengedeelte dat door de dakrand heen is doorgetrokken en wordt afgesloten door een ingestoken zadeldak. In dit risalerende middendeel ligt verdiept de entree met daarboven een houten draaivenster. Zowel de entree als het venster zijn voorzien van een in stucwerk uitgevoerde wenkbrauw, respectievelijk in spitsboogvorm (entree) en rechthoekige vorm (venster). De spitsboogvormige wenkbrauw is in het midden versierd met lofwerk. Ditzelfde gestucte lofwerk bevindt zich boven de deur. Ter weerszijden van deze middenrisaliet bevindt zich in de voorgevel een in tweeën gedeeld draaiend houten venster met roedenverdeling dat bovenlangs wordt afgesloten door een rechthoekige wenkbrauw van stucwerk. In de voorgevel bevindt zich een gedenksteen met de inscriptie: "M.S.A. Borski, 25 Juny 1861". De achter- en zijgevels van het pand bezitten verscheidene houten vensters, verschillend van type en formaat. Deze vensters hebben, met uitzondering van de zoldervensters in de zijgevels, geen gestucte wenkbrauw ter afsluiting. Waardering De tuinmanswoning is als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin en uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in eclectische bouwtrant opgetrokken dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511092
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vaart en duin: tuinmanswoning in Overveen

Vaart en duin: orangerie

Korte Zijlweg 14
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding In 1836 gebouwde ORANGERIE, onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Omschrijving De op een rechthoekige platte..

Vaart en duin: toegangshek (zuidelijke entree)

Korte Zijlweg 14
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Rond 1916 gebouwd TOEGANGSHEK, welke de zuidelijke entree vormt van de historische buitenplaats Vaart en Duin. Het toegangshek be..

Elswout: glazen koepel

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
GLAZEN KOEPEL. Zeshoekig houten theepaviljoen onder overstekend, op staanders rustend dak, voorzien van uitgezaagde versieringen en gekleurd..

Elswout: Huis Elswoutshoek

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
HUIS ELSWOUTSHOEK, in 1807 door B.W.J. Ziesenis gebouwd als (of verbouwd tot) een vierkant huis onder schilddak, omstreeks 1840 vergroot, wa..

Elswout: brug over de zanderijvaart op elswoutshoek

Elswoutslaan 2
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
BRUG OVER DE ZANDERIJVAART OP ELSWOUTSHOEK. Bakstenen boogbrug met aan de uiteinden naar buiten buigende flanken en evenzo gebogen gesloten ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vaart en duin: tuinmanswoning in Overveen