Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koningshof: dubbele dienstwoning in Overveen

Woonhuis

Duinlustweg 44
2051AB Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: A. Salm


Beschrijving van Koningshof: dubbele dienstwoning

Onderdeel 13 Inleiding DUBBELE DIENSTWONING uit 1911 naar ontwerp van A. Salm, onderdeel van de historische buitenplaats koningshof. De dienstwoning is op geruime afstand ten oosten van het hoofdgebouw gesitueerd en vanuit dit hoofdgebouw niet zichtbaar. De voormalige dienstwoning heeft een ruim voorerf en staat aan de westzijde van de Duinlustweg. Aan de achterzijde werd bij de zuidelijke woning (46) een serre toegevoegd. Om deze serre te bereiken werd een venster in de achtergevel vergroot tot deur. NB de genoemde wijzigingen bij nr. 46 vallen buiten de bescherming. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde dubbele dienstwoning bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het symmetrisch opgezette object staat met de lange zijde evenwijdig aan de Duinlustweg. Het muurwerk is op licht uitgemetselde plint opgetrokken uit oranje-rode baksteen. De overgang van plint naar muurwerk is ten dele in hardsteen uitgevoerd. De vensters en deuren zijn alle van hout. De vensters op de parterre hebben beneden ongedeelde ramen met luiken en in de bovenramen een kleine vierkante roedenverdeling. De ramen van de kapverdieping zijn geheel voorzien van een dergelijke roedenverdeling. De voorzijde (O) heeft een breedte van vier vensterassen. De beide middelste assen bestaan uit rechthoekige erkers met zesruitsvensters. De onderste ramen zijn schuifbaar. De erkers worden met een brede houten lijst afgesloten. De buitenste vensterassen bestaan elk uit een enkel schuifvenster. Centraal in het bovenliggende dakschild bevindt zich een dubbele houten dakkapel ter breedte van twee rijen van drie gekoppelde vensters. Uit dit dakschild steken drie schoorstenen: in het midden een hoger in het dakschild geplaatst exemplaar zonder decoratie en aan weerszijden daarvan lager geplaatste exemplaren met decoratief metselwerk. De beide kopgevels (N en Z) zijn puntgevels die worden afgesloten door een licht uitgemetselde rand. De beide gevels zijn identiek en bevatten elk in de westhoek van de parterre de onder een toog geplaatste ingang naar de woning. Ten oosten daarvan heeft de parterre een enkel schuifraam. De geveltop heeft twee smalle verticale vensters ter verlichting van de kapverdieping. De achterzijde (W) heeft merendeels blind muurwerk met nabij het midden twee grote kozijnen waarin bij de noordelijke woning nog de oorspronkelijke stolpramen met flankerende luiken aanwezig zijn. Nabij de buitenste hoeken heeft elke woning een kleiner, hooggeplaatst kozijn met zesruitsraam. Centraal in kap bevindt zich een uit twee maal drie vensters bestaande dakkapel. Waardering De dubbele dienstwoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof, dat in architectuur een eenheid vormt met de overige bebouwing van de architect A. Salm op deze buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511088
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koningshof: dubbele dienstwoning in Overveen

Koningshof: duinboerderijtje

Duinlustweg 48
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 6 Omschrijving In de zuidoosthoek van het complex gelegen DUINBOERDERIJTJE uit 1795. Het boerderijtje ligt enkele tientallen met..

Koningshof: koetshuis

Duinlustweg 28
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 9 Inleiding Voormalig KOETSHUIS (1899-1900) van de historische buitenplaats Koningshof, gesitueerd aan de noordzijde van de opr..

Koningshof: portierswoning

Duinlustweg 26
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 7 Inleiding Naar ontwerp van A. Salm (1899) gebouwde PORTIERSWONING, onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof. De ..

Koningshof: houten toegangshek

Duinlustweg 26
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuiden van de portierswoning gesitueerd witgeschilderd houten TOEGANGSHEK waarin een dubbel draaihek ter afsl..

"de Olifant". Lage woning met rechte kroonlijst

Van Haemstedelaan 2
Aerdenhout (Gemeente Bloemendaal)
"de Olifant". Lage woning met rechte kroonlijst, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner