Koningshof: houten toegangshek in Overveen

Duinlustweg 26
2051AB Overveen (gemeente Bloemendaal)

Beschrijving van Koningshof: houten toegangshek

Onderdeel 8 Omschrijving Ten zuiden van de portierswoning gesitueerd witgeschilderd houten TOEGANGSHEK waarin een dubbel draaihek ter afsluiting van de oprijlaan van de historische buitenplaats Koningshof. Het symmetrische hek is eenvoudig van vorm en bestaat uit vier vierkante pijlers met gesneden koppen. De twee centrale pijlers zijn hoger dan de buitenste en dragen elk een draaihek. Verticaal beschot met vanaf borsthoogte open verticaal hekwerk bepaalt zowel de vorm van de twee draaihekken als van de twee niet-beweegbare verbindingen tussen de centrale en buitenste pijlers. Voor het open verticale hekwerk van de niet beweegbare verbindingen bevindt zich aan de linkerzijde een bord met het opschrift LANDGOED en rechts een bord met het opschrift KONINGSHOF. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof, dat in vorm van het houtwerk een eenheid vormt met het houtwerk van de door A. Salm ontworpen onderdelen van deze buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)