Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koningshof: rijwielstalling in Overveen

Gebouw

Duinlustweg 38
2051AB Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1902


Beschrijving van Koningshof: rijwielstalling

Onderdeel 14 Inleiding Gesloten houten RIJWIELSTALLING (1902), onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof, ten zuidwesten van het hoofdgebouw. Het object werd geleverd als bouwpakket volgens het systeem van blokbouw. Omschrijving Op rechthoekig grondplan opgetrokken rijwielstalling van één bouwlaag onder zadeldak met flauwe dakhelling en ruime overstek, waarbij het kapbeschot aan de beide kopse zijden door een zwevende horizontale balk wordt verbonden. De wanden staan op een gemetselde voet in oranje-rode baksteen en bestaan uit gestapelde gekantrechte balken die op de hoeken over elkaar zijn gekeept met doorlopende einden. De kap is bedekt met een rode Hollandse pan en wordt aan de beide kopse zijden door gladde windveren afgesloten. De nok wordt nabij de blinde achterwand (W) doorbroken door een gemetselde schoorsteen in rode baksteen die later werd toegevoegd. De voorzijde heeft een rechthoekige omlijste opening waarin een paneeldeur met glasruit is geplaatst. De beide zijwanden hebben elk een hooggeplaatste en gekoppelde reeks van vier kleine identieke rondboogvensters met voor elk raam een twee getordeerde smeedijzeren tralies met rozet. De binnenwanden en het kapbeschot bestaan geheel uit kraaldelen. De vloer bestaat uit vloerdelen. Waardering De rijwielstalling is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof. Daarnaast heeft de rijwielstalling typologische waarde als vroeg 20ste-eeuws voorbeeld van een bouwpakket volgens het montagesysteem van de blokbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511086
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koningshof: rijwielstalling in Overveen

Koningshof: historisch tuin- en parkaanleg

Duinlustweg 36
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 2 Inleiding Historische park- en tuinaanleg. De gronden waarop Koningshof is gelegen, zijn uit historisch bronnenmateriaal al be..

Koningshof: voormalige moestuinbebouwing

Duinlustweg 36
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 3 Omschrijving In de zuidoosthoek gelegen voormalige MOESTUINBEBOUWING, te weten een gemetselde met hardsteen afgezette koude ba..

Koningshof: tuinhuisje

Duinlustweg 36
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 4 Omschrijving Direct ten oosten van het hoofdhuis staat een klein rustiek TUINHUISJE, uit het eerste decennium van de 20ste eeu..

Koningshof: carport

Duinlustweg 36
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 5 Omschrijving Aan de noordzijde van het huis, dicht bij de voordeur staat een houten CARPORT uit de eerste decennia van de 20st..

Koningshof: houten stalgebouw

Duinlustweg 36
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Onderdeel 10 Omschrijving Ten zuidwesten van het koetshuis gelegen HOUTEN STALGEBOUW op gemetselde voet uit het eerste decennium van de 20..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koningshof: rijwielstalling in Overveen