Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente in Nieuwe Niedorp

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 120
1733AP Nieuwe Niedorp (gemeente Hollands Kroon)
Noord Holland

Bouwjaar: 1867


Beschrijving van Pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente

Inleiding WOONHUIS, in 1867 gebouwd als pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente te Nieuwe Niedorp, gelegen aan de noordzijde van de Dorpsstraat. Het woonhuis met noklijn haaks op de Dorpsstraat en daarvan gescheiden door een vaarsloot, werd omstreeks 1900 bewoond door dominee J.C. Schermerhorn. De achtergevel van het woonhuis is in geleding en detaillering gewijzigd, zonder het monumentale karakter van het woonhuis te schaden. Omschrijving Het woonhuis is gebouwd op vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in paarsrode baksteen in staand verband op gecementeerde en grijs geverfde plint. Het pand heeft twee bouwlagen onder een flauw hellend zadeldak met overstek, bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Het dak is aan de voorzijde voorzien van gesneden windveren en houtsnijwerk in de top; aan de zijkanten van een geprofileerde gootlijst ondersteund door consoles. De kapconstructie bestaat uit schenkelspanten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z) is drie traveeën breed en wordt op de hoeken begrensd door wit gepleisterde lisenen met spaarvelden. In het middenrisaliet bevindt zich, boven een hardstenen stoep, de hoofdingang: een dubbele paneeldeur met bovenlicht binnen een wit geschilderde, geprofileerde, aan de bovenzijde licht gebogen omlijsting. Op de verdieping een gelijksoortige deur - evenwel met glaspanelen - en omlijsting welke door een stucornament wordt bekroond. Deze deuren openen op een balkon, rustend op consoles en voorzien van gietijzeren hekwerk. Boven de balkondeuren bevindt zich een klein, rond venster met omlijsting. De linker travee van de voorgevel is identiek aan de rechter- en bevat op de eerste verdieping één en op de begane grond twee grote houten T-vormige schuifvensters met licht gebogen bovendorpel. Boven de vensters zijn gestucte, geprofileerde lijsten (zogenaamde wenkbrauwen) aangebracht. De linkerzijgevel (W) heeft van rechts naar links: dubbele, openslaande tuindeuren voorzien van een glazen afdak op houten kolonetten, gevolgd door een groot houten T-vormig schuifvenster met hardstenen hanenkam. Onder de dakrand bevindt zich een klein openslaand venster. De rechterzijgevel (O) heeft van links naar rechts: twee grote houten T-vormige schuiframen (gelijk aan de vensters in de voorgevel) en een klein openslaand venster onder de dakrand. Onder het eerst genoemde venster bevindt zich een kleine gevelsteen en tussen de twee schuiframen een grote hardstenen plaat; beide met opschrift ter nagedachtenis van de eerste steenlegging in 1867. Waardering De voormalige pastorie is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische bouwtrant gebouwde notabelenwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Daarnaast heeft het woonhuis ensemblewaarde als prominent onderdeel van een goed bewaard gebleven lineaire nederzettingsstructuur, i.c. een wegdorp met vaarsloot. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511062
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente in Nieuwe Niedorp

Verdiepingloos pand onder zadeldak; voorgevel met rijk versierde houten top. Houten zijgevel met twee ingangen. Negenruitsschuifvensters

Dorpsstraat 116
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Verdiepingloos pand onder zadeldak; voorgevel met rijk versierde houten top. Houten zijgevel met twee ingangen. Negenruitsschuifvensters. XI..

Toren van drie geledingen; de zijden verlevendigd door geprofileerde spitsboognissen; de bovenste geleding afgesloten door een spitsboogfries met gebe ..

Dorpsstraat 179
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
TOREN van drie geledingen; de zijden verlevendigd door geprofileerde spitsboognissen; de bovenste geleding afgesloten door een spitsboogfrie..

Twee rijen grafzerken, op het oude kerkhof bij de ingang van de moderne kerk

Dorpsstraat 179
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Op het oude kerkhof bij de ingang van de moderne kerk twee rijen grafzerken (XV-XVIII).

Boerderij van het kop-romp-type (met staartstuk)

Dorpsstraat 78
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding BOERDERIJ van het kop-romp-type (met staartstuk), gebouwd in 1865 en verbouwd in 1882. De boerderij bestaat uit drie bouwmassa's:..

Schuur van boerderijcomplex, op het noordelijk deel van het erf, ten noorden van de koestal

Dorpsstraat 78
Nieuwe Niedorp (Gemeente Hollands Kroon)
Inleiding De SCHUUR van het boerderijcomplex ligt op het noordelijk deel van het erf, ten noorden van de koestal en dateert vermoedelijk ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie van de Nederlands Hervormde gemeente in Nieuwe Niedorp