Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beukenhorst, toegangshek aan de Zijdeweg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 632
2244BT Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Beukenhorst, toegangshek aan de Zijdeweg

Inleiding Het bij de buitenplaats Beukenhorst behorende TOEGANGSHEK (5) in Neo-Classicistische trant daterend uit het midden van de 19de eeuw. Het bevindt zich aan de Zijdeweg en is de tegenhanger van de tweede entree aan de Rijksstraatweg, die toegang geeft tot de gebogen oprijlaan naar het landhuis. Omschrijving Een uit smeedijzer bestaand toegangshek met gietijzeren sierstukken, bestaat uit een spijlen hekwerk, gehangen in geschoorde, eenvoudig opengewerkte staande rechthoekige wangen. Aan de bovenzijde is in een klein rechthoekig veld de naam: BEUKEN - HORST aangebracht met vergulde letters. Het wordt bekroond door een fries met eierlijst, waarop een akroterie is geplaatst. Waardering Het toegangshek is van algemeen algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde - als voorbeeld van een karakteristiek ijzeren toegangshek uit het midden van de 19de eeuw in Neo-Classicistische trant; - vanwege de gave hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de stedebouwkundige waarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Beukenhorst en bepaalt de entree van de buitenplaats aan de kant van de Zijdeweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511052
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beukenhorst, toegangshek aan de Zijdeweg in Wassenaar

Beukenhorst, historische park- en tuinaanleg

Rijksstraatweg 632
Wassenaar
Inleiding De bij de historische buitenplaats Beukenhorst behorende HISTORISCHE PARKAANLEG (2) in Landschapstijl uit omstreeks 1861 door de..

Beukenhorst, bloementuin, ten zuidwesten van het woonhuis bestaande uit een stibadium met peristylium

Rijksstraatweg 632
Wassenaar
Inleiding Bij de historische buitenplaats Beukenhorst behorende, de ten zuidwesten van het woonhuis gelegen formele bloemenTUIN, bestaande..

Buitenplaats Beukenhorst

Rijksstraatweg 632
Wassenaar
Inleiding Behorend bij de historische buitenplaats Beukenhorst een WOONHUIS (1) van het type landhuis. Omstreeks 1845 gebouwd in Neo-Class..

Beukenhorst, dierenbegraafplaats

Rijksstraatweg 632
Wassenaar
Inleiding De bij de historische buitenplaats Beukenhorst behorende particuliere DIERENBEGRAAFPLAATS (4) in Ambachtelijk-Traditionele bouwt..

Parkflat Marlot: west

Offenberglaan 1
's Gravenhage
Omschrijving. Parkflat aan de westzijde van het complex. Dit bouwdeel op rechthoekige plattegrond, heeft drie bouwlagen en zolderverdieping..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beukenhorst, toegangshek aan de Zijdeweg in Wassenaar

Foto's (1)