Beukenhorst, dierenbegraafplaats in Wassenaar

Graf Begraafplaats

Rijksstraatweg 632
2244BT Wassenaar

Beschrijving van Beukenhorst, dierenbegraafplaats

Inleiding De bij de historische buitenplaats Beukenhorst behorende particuliere DIERENBEGRAAFPLAATS (4) in Ambachtelijk-Traditionele bouwtrant is in de jaren '30 van de 20ste eeuw gesticht ten behoeve van de huisdieren (honden en ezel) van de toenmalige bewoonster Adolphine Wilhelmina Anna barones van Lynden-gravin van Limburg Stirum van Warmond. De begraafplaats is gelegen in de doorgang van de grote open ruimte in de hoofdas van huis en open ruimte ten noordoosten ervan. Omschrijving Een relatief klein rechthoekig terrein is omheind door een circa 30 cm. hoog smeedijzeren, geklonken spijlenwerk met iets gebogen bovenkant. Er binnen liggen enkele hardstenen platen met grafteksten, waarvan die van 'Molly 1936' de oudste is. Waardering De dierenbegraafplaats is van algemeen algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde - vanwege de typologie als voorbeeld kleine particuliere dierenbegraafplaats, gesticht in de jaren '30 van de 20ste eeuw; - vanwege de vrij gave hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; - vanwege de ruimtelijke en funtionele samenhang met de overige complexonderdelen van de buitenplaats Beukenhorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)