Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Moordrecht

Nijverheid Industrie

Westeinde 38
2841BW Moordrecht (gemeente Zuidplas)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1924
Architect: P.D. Stuurman


Beschrijving van Watertoren

Inleiding WATERTOREN in de stijl van de Late Amsterdamse School, in 1924 gebouwd als onderdeel van de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken, naar ontwerp van de Waddinxveense architect P.D. Stuurman. Inwendig is het torenuurwerk van Eysbouts bewaard gebleven. Het fabrieksgebouw in dezelfde bouwstijl is in 1996 gesloopt. De toren is behalve bij de fabriek ook in gebruik geweest voor drinkwaterlevering aan inwoners van de gemeente Moordrecht en als openbaar badhuis. Sinds 1978 is de toren buiten gebruik, het reservoir en de overige installaties van de firma Oskar Kary & Co uit Bremen zijn verwijderd. Omschrijving De rechthoekige toren is in vijf lagen boven een stalen fundering opgetrokken in bruine baksteen. De toren heeft een vierkante plattegrond en de gevels zijn decoratief gemetseld in de stijl van de Late Amsterdamse School. De schacht is op de hoeken en in het midden voorzien van steunberen die zich naar boven toe drie maal verjongen. In de spaarvelden tussen de steunberen smalle hoge vensters over twee lagen en licht risalerende muurdammen. De gevels van de vierde bouwlaag van de schacht, die iets terug ligt, zijn gemetseld in verticale alternerende smalle stroken. De toren wordt bekroond door een vierkante reservoirommanteling waarop vierkante tableaus van gele en blauwe tegels met wijzerplaten van het torenuurwerk zijn aangebracht. Inwendig zijn de betonnen vloeren, trappen en de kolom in het midden van de toren bewaard gebleven. Deze kolom ondersteunt de betonnen vloer waarop het ronde stalen reservoir oorspronkelijk rustte. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en industrieel-archeologische waarde, als oorspronkelijke fabriekswatertoren bij de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken. Het is een representatief voorbeeld van industrieel erfgoed uit de periode 1850-1940 in Nederland. De watertoren is tevens van algemeen belang wegens architectuur- en bouwhistorische waarde vanwege de kenmerkende typologie met het betonskelet en een bakstenen mantel in de stijl van de Late Amsterdamse School. Het exterieur en de inwendige betonconstructie zijn in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering gaaf bewaard gebleven. De watertoren is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de zeer beeldbepalende situering in het silhouet van Moordrecht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 511045
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Moordrecht
Moordrecht Watertoren 2970.JPG
Plaats Moordrecht
Bouwjaar 1924
Hoogte 33 m
Inhoud 100 m³
Architect(en) P.D. Stuurman
Bestemming Woning
Monumentnummer 511045

De watertoren in Moordrecht is ontworpen door architect P.D. Stuurman, in de stijl van de Late Amsterdamse School, als onderdeel van de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken. Het fabrieksgebouw, dat in dezelfde bouwstijl werd opgetrokken, is in 1996 gesloopt. De toren is behalve bij de fabriek ook in gebruik geweest voor drinkwaterlevering aan de inwoners van Moordrecht en deed dienst als openbaar badhuis. Sinds 1978 is de toren als watertoren buiten gebruik. De watertoren heeft een hoogte van 33 meter en bevatte een waterreservoir van 100 m³. De toren is inmiddels verbouwd tot atelier met woning.


Monumenten in de buurt van Watertoren in Moordrecht

M. Verdoold Cz.

Kattendijk 1
Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Inleiding Het GEMAAL "M. Verdoold Cz." is 1866 gesticht en is genoemd naar de toenmalige voorzitter van de polder Stolwijk. Het, in een een..

Pand, bestaande uit drie evenwijdige vleugels met verdieping onder zadeldaken

Dorpsstraat 62
Moordrecht (Gemeente Zuidplas)
Pand, bestaande uit drie evenwijdige vleugels met verdieping onder zadeldaken, omstreeks 1800. Eenvoudige lijstgevel met hardstenen plint en..

Pand met verdieping en omlopend schilddak met dakkapel

Dorpsstraat 60
Moordrecht (Gemeente Zuidplas)
Pand met verdieping en omlopend schilddak met dakkapel. Lijstgevel begin 19e eeuw. Vensters met twintig- en dertig-ruitsschuiframen, roedenv..

Herenhuis met verdieping ter breedte van vijf vensterassen. Rijk gesneden deur in een omlijsting door pilasters, die een hoofdgestel met snijwerk drag ..

Dorpsstraat 61
Moordrecht (Gemeente Zuidplas)
Herenhuis met verdieping ter breedte van vijf vensterassen, omstreeks 1800. Rijk gesneden deur in een omlijsting door pilasters, die een hoo..

Pand met verdieping, ter breedte van twee vensterassen

Dorpsstraat 58
Moordrecht (Gemeente Zuidplas)
Pand met verdieping, ter breedte van twee vensterassen, eerste kwart 19e eeuw. Gesneden deur in omlijsting door pilasters. Vensters met gepr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Moordrecht

Foto's (1)